Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Glöm guld och schweizerfranc.

När turbulensen nu accelererar utgör Kina snarare den bästa hamnen att lägga pengarna i.

Det är i alla fall vad Aaron Boesky, analytiker på Marco Polo Pure Asset Management, hävdar efter att ha studerat aktiemarknaderna under de senaste veckorna.

Till CNBC pekar han på bland annat tisdagens aktiehandel där aktierna på kinesiska Shanghaibörsen klarade sig bättre än de asiatiska rivalerna. Medan HangSeng i HongKong rasade med 5,7 procent föll japanska Nikkei med närmare 2 procent. Shanghai stängde mindre än 1 procent ned.

Inga stora skillnader mellan Nikkei och Shanghai kan tyckas men det är just det som är fördelen med den kinesiska handelsplatsen, resonerar Aaron Boesky och pekar på låg volatiliteten (små kurssvängningar) samt att vinsten per aktie är särskilt gynnsamma med en nivå på 11,5.

– Det är den billigaste nivån som Shanghai någonsin har visat på årsbasis, säger Aaron Boesky till CNBC och fortsätter hävda att nästan allt som händer i Europa och USA går att vinkla om till Kinas fördel.

Inom de närmaste åren kommer börsen att lyfta med 200-500 procent och samtidigt som den kinesiska valutan yuanen kommer att fortsätta ta mark lär råvarupriserna lätta på den inflation som utgjort ett stort hinder mot Kinas ekonomi. Det är i alla fall vad Aaron Boesky ser när han för CNBC:s del tittar i spåkulan och menar att landet ”ser relativt säkert ut just nu” och att ”tillväxten har kommit tillbaka, vinsterna likaså efter två år av djup nedgång.”

Även om det nog får betrakta som lite väl mycket tunnelseende att säga att allt negativt som sker i USA och Europa är till Kinas fördel så har Aaron Boesky i alla fall en poäng i att index rör sig mindre i Kina än, låt säga, USA.

Vid sidan av att guldet har noterat nya rekordnivåer har Shanghai lyft flera dagar i rad. Samtidigt har Dow Jones och flera andra index svarat med en ganska schizofren utveckling – rejäla ras ena dagen för att bjuda på stora uppgångar nästa. Shanghai avslutade dock veckan på minus vilket innebär att den har backat fyra veckor i rad. Även Dow Jones är, inför dagens öppning, ned sedan i måndags.

Så här ser utvecklingen ut jämfört med Dow Jones under de senaste tre månaderna:

Fler bloggar