Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Under gårdagen var den där igen, till synes aldrig redo att släppa greppet.

Rädslan.

Att det är den som styr marknadens humör är tydligt just nu. Eller som en börsmäklare jag pratade med på Wall Street sammanfattade situationen under gårdagen:

– Sell first – ask questions later.

Just onsdagens ras tillskrivs oron för att Frankrike skulle komma att få sänkt kreditbetyg. Efter att de ledande indexen i USA skvalpat omkring minus 2-3 procent under nästan hela handelsdagen vände det kraftigt nedåt på slutspurten. Under de sista 60 minuterna låg indexen snarare kring 5 procent. Och när dagen var över hade Dow Jones, enligt Reuters, upplevt den nionde sämsta dagen någonsin.

Inte minst finansaktörerna har fått ta stryk. Morgan Stanley är inför dagens öppning ner närmare 20 procent den här veckan, Bank of America likaså och som dessutom har tvingats stifta bekantskap med en tung stämning från försäkringsbjässen AIG.

Trots ett lyft på närmare 4 procent under tisdagen har Dow Jones nu rasat med hela 6,3 procent den här veckan. Nasdaq har däremot vänt nedåt med 6,0 procent, medan S&P500 har fallit med 6,6 procent.

Idag pekar flera europeiska index uppåt, en väg som de amerikanska börserna tycks vara redo att följa. Strax efter öppning syns svaga uppgångar.

Wall Street, som än idag muttrar om att centralbanken Federal Reserve (Fed) kunde ha varit lite mer detaljerat kring eventuella stimulansprogram i tisdags, har annars haft en extraordinärt turbulent tid. Med det sagt är det kanske inte heller så konstigt att rädslan har uppstått.

Eller vad sägs om följande fem punkter som skett under blott tio (!) dagar:

1. De amerikanska politikerna har i sista stund lyckats höja skuldtaket och undvika en betalningsinställelse.

2. Standard & Poors har till mångas förvåning sänkt USA:s kreditbetyg.

3. Centralbanken Federal Reserve har sagt att de lovar absolut ingenting om någonting förutom att låta styrräntan ligga kvar på bottennivån 0-0,25 procent i ytterligare två år.

4. Europeiska Centralbanken har gjort en offensiv räd på euromarknaden.

5. Guldpriset har nått nya rekordnivåer.

En vanligt förekommande åsikt i USA är att Europa måste lösa sina problem för att marknaderna ska kunna lugna ned sig. De egna problemen på hemmaplan får inte sällan stå tillbaka i en sådan diskussion. Eller som Jack Albin, investmentchef på Harris Private Bank, säger:

– Jag tror att marknaderna kommer att fortsätta peka på EU och knappast vara nöjt tills vi får en lösning på problemen. Företrädare för EU täcker över sina problem med principer som skiljer sig från vecka till vecka. Du har en gemensam valuta men saknar gemensam policy.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter