Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Världens börser har gjort det förväntade och slagit bakut till följd av Standard & Poors sänkning av det amerikanska kreditbetyget.

Marknaderna i USA är inget undantag – humöret är snarare minst sagt deppigt.

Strax efter att handeln öppnat noterades Dow Jones på minus 1,6 procent, Nasdaq på minus 3,3 procent och S&P500 på minus 1,9 procent. Det var dock bara en föraning om vad som komma skulle. En timme senare är Dow Jones ned 3,3 procent, Nasdaq 4,0 och S&P500 3,7 procent.

Bland de som faller kraftigast syns Bank of America, minus 7 procent, samt Caterpillar, minus 4 procent. Bank of America rasade även 7 procent under fredagen, då tyngt av att skuldkrisen i Europa riskerar att medföra förluster kopplade till bolån.

Flykten från den volatila aktiemarknaden är stor. Investerarna väljer att fortsätta satsa på guld som nu noterat en rekordnivå om 1700 dollar per uns för första gången någonsin, men dessutom på amerikanska statspapper som fortfarande klassas som säkra placeringar.

Även om många menat att det var oundvikligt att Standard & Poors slaktade USA:s kreditbetyg har inte kritiken låtit vänta på sig. Snarare har den varit sylvass. Amerikanska politiker har flera gånger om menat att Standars & Poors har räknat fel det har tagit fram suddgummit för USA:s kreditbetyg och istället för AAA klottrat dit AA+.

Den kritiken har också visat sig vara mer eller mindre korrekt.

Innan ratinginstitutet skickade ut sitt pressmeddelande gavs det amerikanska finansdepartementet ett utkast för att titta igenom. Det fann snart ett misstag på 2000 miljarder dollar i beräkningarna. Men trots det, efter att S&P fått försvara sig och justerat såväl siffrorna som meddelandet, valde ratinginstitutet att fortsätta med sin plan och sänka landets kreditbetyg.

Ett helt felaktigt agerande och som visar på en enorm okunskap, menar flera analytiker och experter. Warren Buffet har, för att uttrycka det milt, inte imponerats.

– USA har fortfarande AAA i kreditbetyg om du frågar mig. Om någonting så ändrar det här min åsikt om S&P, säger han till CNBC.

Paul Krugman, Nobelpristagare och kolumnist i New York Times, stämmer även han in.

– Det finns ingen anledning att ta fredagens sänkning av USA:s kreditbetyg seriöst. Det här är de människorna vars omdömen vi minst bör lita på, menar Paul Krugman. Felet som gjordes skulle ha upptäckts av vilken budgetexpert som helst.

Han fortsätter:

– USA:s stora budgetunderskott är trots allt kopplat till det resultatet av den ekonomiska nedgången som följde efter 2008 års finanskris. Och S&P, tillsammans med sina systerinstitut, spelade en stor roll i att skapa den krisen då de gav betyget AAA till bolåneprodukter som sedan dess har förvandlats till giftigt skräp.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter