Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Farhågor höjs för ytterligare en rejäl ekonomisk nedgång världen över. Investerare och småsparare kippar efter andan. Och börserna slår bakut, inte allra minst i USA där de största rasen idag upplevts sedan finanskrisen och samtliga aktier noterade på S&P500 landat på minus.

Barack Obama, som intagit en något förvånande lågmäld roll sedan kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors sänkte landets kreditbetyg, tvingades till följd av turbulens ut på banan för att kommentera händelsen. Och det var en arg president som framträdde. Mer eller mindre inträngd i ett hörn slåss han inte bara för USA:s välmående utan även för sin politiska framtid.

– Vi behövde inte ett ratinginstitut att säga till oss att vi måste lösa budgetunderskottet. Det visste vi förra veckan, förra året och när jag tog plats i Vita Huset. Vi behövde inte heller ett ratinginstitut att säga till oss att de politiska diskussioner vi hade om en höjning av skuldtaket hotade att landet skulle defaulta, vilket kunde ge stora konsekvenser runt om i världen.

Att ingen behöver tvivla på USA:s styrka var ett besked som Barack Obama var mån om att pränta in i lyssnarna.

– Marknaden anser att vår status är stark. Och den välkända investeraren Warren Buffett anser att vår status är stark. Han säger att om det hade funnits ett AAAA-betyg så skulle han vilja ge det till oss. Jag vet flera investerare som instämmer i det.

– Marknaderna går upp och ned, men det här är Amerikas Förenta Stater. Oavsett vad något kreditinstitut säger kommer USA alltid att vara ett AAA-land.

– Nedgraderingen kom på grund av tvivel kring det politiska systemet, inte på grund av USA:s förmåga att betala av sina skulder.

Den svenska börsen upplevde idag det värsta raset på närmare tre år och föll 5,2 procent och de amerikanska indexen har uppvisat en liknande utveckling.

När Barack Obama började tala klockan 19.55 svensk tid var Dow Jones minus 3,8 procent, Nasdaq minus 4,8 procent och S&P500 minus 4,7 procent. Knappt en timme efter att USA-presidenten hade lämnat podiet i Washington var det tydligt att hans ord knappast fungerade som en glädjepiller – när börserna stängde gjorde de det med illröda siffror.

Dow Jones: -5,4 procent.
Nasdaq: – 6,9 procent.
S&P 500: – 6,6 procent.

Dagens ras är det största sedan i december 2008 då Dow Jones föll med 680 punkter. Idag föll index med 631 punkter för att landa på 10 813, vilket gör att Dow Jones nu alltså handlas under den psykologiskt viktiga gränsen om 11 000.

Bank of America rasade med hela 20 procent sedan försäkringsjätten American International Group (AIG) stämt USA:s största bank på 10 miljarder dollar för kostnader kopplade till bolånekrisen. AIG köpte mer än 28 miljarder dollar i bolåneprodukter från Bank of America innan krisen briserade. AIG kallar hela affären för ett ”enorm bedrägeri”. Även Citi och JP Morgan Chase rasade på börsen till följd av oron, ned 16 respektive 9 procent.

Nyligen tvingades Bank of America till den dittills största uppgörelsen någonsin när företaget betalade 8,5 miljarder dollar till 22 institutionella investerare efter att ha sålt på dem defekta bolåneprodukter.

Samtidigt sjönk den amerikanska tvååriga statsobligationsräntan till rekordlåga 0,24 procent då investerare trots allt fortsatte att vända sig till de amerikanska statspapper för att finna en säker plats i turbulensen. Den amerikanska tioårsräntan sjönk till 2,42 procent.

Analytiker tävlar mer eller mindre med varandra just nu för att få plats i mediebruset och göra sin röst hörd – inte sällan pekas det dock på att investerarna sitter med en stor mängd rädsla som senast såväl upplevdes under finanskrisen som kan kopplas till den.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter