Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ryktet om att Standard & Poors – ett av tre tongivande kreditvärderingsinstitut – skulle sänka betyget för världens största ekonomi intensifierades i fredags.

Att företaget däremot skulle göra allvar av tankarna var det däremot inte många som trodde på.

Mnen är börsen hade stängt efter ytterligare en svajig dag skred Standard & Poors till verket och fullbordade vad som egentligen inte bör komma som en överraskning för någon. Snarare kan man fråga sig när de två andra tunga kreditvärderingsinstituten, Moodys och Fitch, ska ta mod till sig och följa efter.

USA har inte bara haft en väldigt svag återhämtning – dessutom finns en politisk oenighet som nyligen visade upp en bild där landets ekonomiska välmående mycket väl kan riskeras för att driva igenom en agenda, inte allra minst av Tea Party-rörelsen. Det är också det, samt en inte helt tillfredsställande uppgörelse om skuldtaket och budgetunderskottet, som Standard & Poors attackerar.

Nyheten att USA får sänkt kreditbetyg lär dominera kommande veckas börshumör. Hur marknaderna reagerar på måndag kommer att betyda oerhört mycket. Uppgifter skvallrar om att Wall Street i mångt och mycket redan räknat in en sänkning av betyget, men ses nya börsras så lär det vittna om en annan verklighet och spä på oron för en global ekonomisk kris.

Att USA får sänkt kreditbetyg har aldrig tidigare hänt. Och att landet nu måste lägga mer pengar på att få låna är knappast vad Barack Obama behöver. Snarare är presidenten i behov av att få ut pengar till folket för att kunna driva konsumtionen, varifrån 70 procent av landets BNP kommer ifrån. Ett nytt börsras på måndag kan ses som ännu ett tydligt tecken på att förtroendet för världens största ekonomi urholkas.

Samtidigt som nyheten presenterades lär det ha arbetats intensivt inne på centralbanken Federal Reserve (Fed). Mer eller mindre ända sedan det senaste kvantitativa lättnadsprogrammet QE2 avslutades har det höjts röster för en förlängning. Programmet innebar att staten köpte upp statsobligationer för 600 miljarder dollar under årets första sex månader. Fed har länge vägrat en uppföljning, men bytte tidigare under veckan fot och förklarade att en förlängning – QE3 – mycket väl kan bli verklighet.

För att USA, som har enorma utmaningar framför sig, ska få rätsida på sina ekonomiska bekymmer är all hjälp behövlig.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter