Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Budgetunderskottet. Skuldkrisen i Europa. Företagsvinsterna som visserligen står starka men  förväntas minska. Den extremt svaga återhämtningen. Besvikelsen på jobbmarknaden… Ja, Wall Street har sannerligen inga problem att finna orosmoln nog för att kunna teckna en dyster tid framför sig. Med skuldtaket höjt landade diskussionerna genast i möjligheterna att USA skulle tvingas ned i ytterligare en recession.

Vita Huset har officiellt gått ut och avfärdat sådana farhågor, men det lär inte göra mycket för att byta samtalsämne på de nedre delarna av Manhattan. Särskilt inte som gårdagens uttalande från Barack Obama och hans stab kom samtidigt som en hel del annat intressant.

JP Morgan Chase valde igår att slakta förväntningarna på BNP-tillväxten under det tredje kvartalet från 2,5 procent till 1,5 procent. Noteras i sammanhanget ska att USA förväntades nå en BNP-tillväxt på 2-3 procent för helåret 2011. Men när Wells Fargo nyligen granskade utvecklingen hittills visade uträkningarna att den inflationsjusterade BNP-tillväxten landade på blott 0,85 procent under första halvåret.

Igår klev dessutom centralbanken Federal Reserve ut på banan och medgav att återhämtningen är minst sagt bekymmersam. Dessutom yppade de, för många efterlängtade, orden om att det mycket väl kan bli tal om ett nytt kvantitativt lättnadsprogram för att driva på tillväxten. Det tidigare, som gick under namnet QE2, innebar att staten pumpade in 600 miljarder dollar under årets första sex månader. Fed har tidigare avfärdat alla sådana spekulationer och menat att det är mycket osannolikt.

Helomvändningen från Federal Reserve togs emot med öppna armar på Wall Street igår. Och för första gången på åtta dagar lyfte börserna, om än med små marginaler.

Idag skvallrar förväntningarna om nya nedgångar, även om det finns en del rapporter som kan spela in – inte minst är General Motors, Kraft Foods och LinkedIn intressant. Fokus ligger idag på just ovannämnda inslag men också morgondagens officiella arbetslöshetsstatistik.

ADP – som jag börjar tro står för Alltid Dåliga Prognoser eftersom de konstant är totally off the mark – publicerade under gårdagen uppgifter om att 114 000 nya jobb skapats inom den privata sektorn i juli. Det är högre än analytikernas förväntningar på 100 000 nya jobb. Men även analytikerna har varit hyfsat fel ut under de senaste månaderna. Minns bara fiaskot i juni då det förväntades 105 000 nya jobb men slutresultatet kom in på 18 000 – den sämsta siffran på två år och vilket dessutom ackompanjerades av att siffrorna maj och april reviderades ned. En ny besvikelse lär knappast minska rädslan för recession.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter