Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter att ha rasat åtta dagar i rad vände börserna igår uppåt, om än väldigt marginellt. Idag, torsdag, fortsatte det rejält ned. Eller som Christian Thwaites, vd på Sentinel Investments, säger till Wall Street Journal:

– Den här marknaden drivs av rädsla. Vi är just nu i en slags minivariant av fritt fall. Det är inte Svarta måndagen, eller Svarta torsdagen. Men det är rätt illa.

Och ja, dagens slutresultat är knappast imponerande:
Dow Jones: -4,3 procent.
S&P500: -4,8 procent.
Nasdaq: -5,1 procent.

Det innebär inte bara att samtliga tre index har fallit med mer än 10 procent sedan deras respektive toppnoteringar, utan dessutom att årets uppgångar är totalt utraderade.

Precis som Christian Thwaites är inne på i citatet så är rädsla ett ord som börjat dyka upp allt mer frekvent på Wall Street. Jag har skrivit om det här tidigare, det lär nog bli mycket om det framöver också.

Inte bara kretsar oron kring skuldkrisen i Europa eller för den delen de globala tillväxten – dessutom är farhågorna stora för att USA kan vara på väg rakt in i ytterligare en recession.

Dålig statistik har blivit till något av en vanesak och torsdagens siffror över antalet nyanmälda arbetslösa var knappast något som talade emot. En liten ökning med 1000 personer till 400 000 under föregående vecka var alldeles för svagt för att tillfredsställa investerarna. De blickar inte bara framåt mot fredagens officiella jobbsiffror (kl 14.30 svensk tid) utan även – med rädsla får man väl säga igen… – för det troliga i att 3,7 miljoner amerikaner inom ett fåtal månader kommer att förlora sitt arbetslöshetsstöd.

Enligt en analytiker som CNBC talar med har risken för att USA ska landa i en recession uppgår till 35 procent – omkring dubbelt så högt som i våras.

– För att få en recession skulle det krävas en liten försämring i det finansiella läget, fallande oljepriser och högre arbetslöshet. Inget av det är att betrakta som extrema händelser. Vi anser att efter flera tuffa smällar tidigare i år så är ekonomin bara ett hårt slag ifrån att landa i en ny recession, skriver ekonomen Michelle Meyer i ett investerarbrev.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter