Årets uppgångar utraderade

Efter att ha rasat åtta dagar i rad vände börserna igår uppåt, om än väldigt marginellt. Idag, torsdag, fortsatte det rejält ned. Eller som Christian Thwaites, vd på Sentinel Investments, säger till Wall Street Journal:

– Den här marknaden drivs av rädsla. Vi är just nu i en slags minivariant av fritt fall. Det är inte Svarta måndagen, eller Svarta torsdagen. Men det är rätt illa.

Och ja, dagens slutresultat är knappast imponerande:
Dow Jones: -4,3 procent.
S&P500: -4,8 procent.
Nasdaq: -5,1 procent.

Det innebär inte bara att samtliga tre index har fallit med mer än 10 procent sedan deras respektive toppnoteringar, utan dessutom att årets uppgångar är totalt utraderade.

Precis som Christian Thwaites är inne på i citatet så är rädsla ett ord som börjat dyka upp allt mer frekvent på Wall Street. Jag har skrivit om det här tidigare, det lär nog bli mycket om det framöver också.

Inte bara kretsar oron kring skuldkrisen i Europa eller för den delen de globala tillväxten – dessutom är farhågorna stora för att USA kan vara på väg rakt in i ytterligare en recession.

Dålig statistik har blivit till något av en vanesak och torsdagens siffror över antalet nyanmälda arbetslösa var knappast något som talade emot. En liten ökning med 1000 personer till 400 000 under föregående vecka var alldeles för svagt för att tillfredsställa investerarna. De blickar inte bara framåt mot fredagens officiella jobbsiffror (kl 14.30 svensk tid) utan även – med rädsla får man väl säga igen… – för det troliga i att 3,7 miljoner amerikaner inom ett fåtal månader kommer att förlora sitt arbetslöshetsstöd.

Enligt en analytiker som CNBC talar med har risken för att USA ska landa i en recession uppgår till 35 procent – omkring dubbelt så högt som i våras.

– För att få en recession skulle det krävas en liten försämring i det finansiella läget, fallande oljepriser och högre arbetslöshet. Inget av det är att betrakta som extrema händelser. Vi anser att efter flera tuffa smällar tidigare i år så är ekonomin bara ett hårt slag ifrån att landa i en ny recession, skriver ekonomen Michelle Meyer i ett investerarbrev.

Visa kommentarer (19 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Jimmy Axessus

  Media skriver i sina analyser,” nu blir det blir si eller så”!Tidningarna/journalisterna lever sitt liv och den vanliga människan sitt och aldrig mötas de två.Finns det inga journalister som inte bara vill sälja..

 • Anonym

  Var fick ni det där med ”Sentimental” ifrån? Är ganska säker på att rätt svar skall vara ”Sentinel Investments”. I övrigt ett lätt osmakligt citerande med tanke på vissa omständigheter. Sök på denna persons ovanliga namn så hittar man referenser till en ganska obehaglig ”olycka” som hände för ett par år sedan.

  • http://twitter.com/kederstedt Daniel Kederstedt

   Självklart ska det vara Sentinel. Det gick lite fort på tangenterna. Men det har jag justerat nu. Tack för påpekandet.

 • Anonym

  Vad jag inte fattar är hur svenska journalister kan vara lite borgerliga med nationell politik men så blodröda när det gäller att rapportera från utrikes. Obama nämns ALDRIG när dåliga nyheter presenteras, trots att hans nysocialism är ansvarig för detta. Man kan bara skylla på lille Bush så länge innan man måste ta eget ansvar. Till och med sossarna här i Sverige har varit historiskt mer ansvarsfulla med pengarna!!!

  Propagandakampanjen ”Hope & Change” är numera ersatt hos folket med bilden på en arbetslös familjefar som säger ”I was hoping for some change”  med handen utsträckt för lite växelmynt.

  • John Doe

   LoL Go tell ‘em O’Reilly, errr jag menar Tehirf

  • http://www.facebook.com/esalminen Esa Salminen

   Haha, ja. Det går ju beskylla Obama, en enda man för en nations ohållbara levnadsstandard och överkonsumption. Skulle be dig blicka tillbaka lite i historien så kanske du ser lite djupare i varför USA är vart det är idag.

   Många kommer bli av med jobb, säkerhet och kanske även livet. Detta är inget nytt. Det har hänt tidigare i historien, och det kommer hända igen. Dekadens och slöseri belönas av verkligheten med kollaps.

  • http://twitter.com/kederstedt Daniel Kederstedt

   Tycker nog allt att vi nämner Barack Obama när det kommer dåliga siffror och det finns fog för det.

  • http://blog.pelotard.com Pelotard

   Historiskt, de senaste 50-70 åren, är det republikanska presidenter som skapat underskott i USA, och demokratiska presidenter som skapat överskott. Det handlar inte om att vara borgerlig eller blodröd, det är bara att läsa statistik.

   En sån situation som USA:s ekonomi är i klarar man inte av att skapa från intet på tre år. Det är decennier av vanstyre som ligger bakom, och att döma av hur sommaren har varit vill de flesta politiker (både demokrater och republikaner) hellre avgå än fatta ansvarsfulla beslut.

 • http://pulse.yahoo.com/_FOQCN6VXD72OII7RLEXQVSMOGQ dance

  Republikaner och demokrater är lika illa då de båda struntar blankt i skuldtaket. Republikanerna kör ofinansierade skattesänkningar och demokraterna kör ofinansierade välfärdssatsningar. Båda varianter lika korkat och oansvarigt mot kommande generationer amerikaner.

  • Jimmy Axessus

   Europa har problemen och drabbas hårdast.Detta är något som vänster medvetet döljer….

 • http://www.facebook.com/people/Neon-Vassago/100001013464225 Neon Vassago

  Jo det är Obamas fel, det är aldrig GwB fel som lånade 3000 miljarder av kina för att kriga!

  • Jimmy Axessus

   Småpengar för USA bara 8% av låneskulden…För att hjälpa Europa ännu en gång.Aldrig mer säger mina vänner amerikanarna.Nu får ni klarar er själva..

 • http://pulse.yahoo.com/_P5IJS5PBI5ANF2DBWFVYVZVYXQ Björn

  George W. Bush lånade mer pengar än vad alla dom andra presidenterna före honom gjorde tillsammans.Obama har lånat mer än alla dom andra presidenterna tillsammans, inklusive G W Bush!
  Den perfekta ekonomiska stormen närmar sig.
  Krig kommer i spåren av detta, Ragnarök väntar!
  Rädda sig den som kan!

  • Jimmy Axessus

   Nu villa lämna Europa och flytta till USA som är världens rikaste land.Med enorma möjligheter …

 • Anonym

  Verkar som länderna lånar till social välfärd, lika illa som äta på krita, allt man äter blir bara avföring och ingen avkastning på lånat kapital 

 • http://profiles.google.com/kim.bergstrom Kim Bergström

  @tehirf. Problemet är att Obama aldrig hade nån chans. Han är ingen trollkarl. Vad han hade eller inte hade gjort om han haft nån chans får vi aldrig veta. Sen är det ju helt korrekt att USA fortsatt marschen mot det varma stället under Obamas presidentskap (jag drar mig för att säga ledning, för jag är inte säker på hur mycket han kan leda, bland alla lobbygrupper med miljarder i fickorna).

  • Jimmy Axessus

   USA är världens rikaste land per capita.USA skuld till Kina är 8% av den totala låneskuld.USA är en egen världsdel.Nu när USA börjar spara drabbas Kina och Europa hårdast.USA importerar  mängder men exporterar marginellt.USA säljer av sina intressen i Europa.Tar hem alla sina militärer.Att börserna faller beror på Europas stora problem med att USA sparar.Kina är enormt rädda och inflationen är nu 7%.Med 600 miljoner fattiga..kan även Kina drabbas som diktatorerna i NordAfrika.Därför stödjer inte Kina och Ryssland  FN.Vakna alla gamla maoister i vårt lilla land.

 • Anonym

  Som vanligt är debatten inte enig. Två sidor, demokrater och republikaner, för och emot, emot och för. Blickarna vändas utåt gärna mot det förlovade landet. Dessa debatter liknar ett derby mellan AIK och Djurgården och att läktarvåld förkommer är helt naturligt:  inget annat än en återspegling av den värld vi lever i.

 • Zorroman

  Visst fanns det mäktiga kvinnor före det osmanska rikets 15/1600- tals era men det smått unika gällande haseki & valide sultan var att det var en etablerad institution. Det skiljer dem från kejsarmödrar/hustrus från såväl romersk, bysantisk eller tysk- romersk kejsartid. Dessa agerade utifrån en informell maktposition där de fyllde ett maktvakuum, medan ex. Kösem visserligen fyllde ett sådant vakuum men agerade utifrån en etablerad och erkänd roll.

Rolls-Royce-motorer till superjumbon

Emirates ger bolaget största ordern någonsin.

Kvartalssiffrorna som kan ge köpsignal

aktier

Här är aktierna du ska hålla utkik efter.

Nordea: ABB kan vara på väg att delas upp

”Klar signal om att bolaget måste göra saker.”

Storbankstopp tror
på fortsatt börsfest

Aktiestrateg från USA: ”Vår optimism har stöd.”