Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Representanthuset har sagt ja – troligtvis snart också senaten. Wall Street låter sig, som först kunde förutspås, dock inte lockas in i någon glädjedans. Igår föll börserna. Och sedan dess har det kryllat av illavarslande kommentarer om att allt USA gör genom uppgörelsen är att skjuta den oundvikliga krisen framför sig.

Nouriel Roubini – som ju är en av de analytiker som har fått det fantastiska smeknamnet Dr Doom – menade häromveckan att världsekonomin är på väg mot en perfekt storm som kommer att drabba världen 2013. Det stämmer Harm Bandholz, chefsekonom på Unicredit Research, in i då USA inte tar tag i sina problem på allvar.

– Vad den nuvarande uppgörelsen gör är tyvärr att sparka burken längre ner på gatan. För det första, de så kallade omedelbara åtstramningarna på 917 miljarder dollar kommer självklart inte att ske i år. Och de kommer knappast att ha en inverkan under 2012 eller 2013 heller.

– Den utdragna och delvis stökiga politiska debatten om skuldtaket förbättrade inte den finansiella situationen. Kompromissuppgörelsen om att kapa i budgetunderskottet är en klar besvikelse.

Marc Faber, som även han fått smeknamnet Dr Doom och är författare till månadsbrevet The Gloom, Boom & Doom Report, tycks från sin kammare nicka instämmande. I en tv-sänd intervju med CNBC menar han nu att krisen snarare bara har börjat då ”politikerna är värdelösa individer.”

– Ingen kan reducera problemen, vare sig i USA eller Europa, genom att bara sätta plåster på såren. Det är vad som görs nu. Problemet skjuts bara upp.

Enligt Marc Faber lär investerarklimatet fortsätta vara frostigt.

– Björnmarknaden har bara börjat. När du jämför aktiemarknaden med obligationer och pengar – ja, då tror jag inte att aktiemarknaden är särskilt positiv.

– Vad finansmarknaden säger till dig är att ekonomin är i en recession. Så om obligationsmarknaden säger till dig att ekonomin i den västvärlden håller på att försvagas, samtidigt som aktiemarknaden ligger på en relativt hög nivå, så tror jag att aktiemarknaden är sårbar.

USA har haft en tuff tid i år. Exempelvis kom BNP för det andra kvartalet in på blygsamma 1,3 procent i fredags, samtidigt som tillväxten för det första kvartalet reviderades ned från 1,9 procent till 0,4 procent. Enligt Marc Faber är det lika bra att vänja sig vid dystra uppgifter från staten – de lär nämligen bara bli fler framöver.

– Vissa analytiker tycks tro att det finns en möjlighet att de ekonomiska uppgifter som väntas kommer att förvåna positivt – men om något så tror jag att de förvånar negativt.

Fler bloggar