Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det är knappast en stor seger för Barack Obama, snarare har han varit inträngd i en hörn. Inte heller är situationen en direkt vinst för republikanerna, som visserligen har fått många av sina krav genomförda men nog snarare tappat i förtroende hos många. Och mitt i allt står Tea Party-anhängarna och menar, med presidentkandidaten Michele Bachmann i spetsen, att uppgörelsen om att höja skuldtaket är alldeles för dålig. Att hennes falang kommer att rösta emot de papper som ska slussas genom kongressen idag tycks vara en självklarhet.

– Uppgörelsen innebär att vi spenderar för mycket pengar och inte kapar tillräckligt. Någon måste säga nej. Jag gör det, säger Michele Bachman i ett uttalande.

Marknaderna däremot förväntar sig inget annat än att USA i sista minuten har tagit sitt förnuft till fånga och att kongressen klubbar igenom det förslag som mejslades fram under natten till måndagen. Redan har vi sett uppgångar i Asien och på flera håll i Europa, däribland Stockholm, i ett slags lättnadsrally. Att de amerikanska börserna kommer att följa efter är högst troligt – en överenskommelse bör skapa stor tillfredsställelse hos investerare som tidigare tyngts av det minst sagt frostiga politiska klimatet. Den politiska oenigheten kring att höja skuldtaket och enas om hur budgeten ska kapas, skapade under förra veckan relativt kraftiga ras på förra veckan.

Idag har Dow Jones lyft med 1,5 procent och S&P500-index med 1,6 procent i förhandeln – något som brukar vara ett tydligt tecken på att hyfsat stora uppgångar är att vänta när handeln väl sätter igång. Om kongressen väljer att klubba igenom förslaget väntas det dock vara något av en vindpust av vad som är att vänta, menar flera analytiker.

Att överenskommelsen ännu kan få nobben är självklart. Och vid minst antydan till att Tea Party-anhängarna får sin vilja igenom och blockerar uppgörelsen lär det börja fingras ivrigt på säljknapparna. Vissa spekulerar redan i ras på hela 7 procent på S&P500, vilket skulle skicka ned index till den sämsta nivån sedan i november.

Dagens pessimistiska hatt har Cliff Caplan, finansstrateg på Neponset Valley Financial Partners, valt att ta på sig.

”Corporate Amerika gör stora pengar, men vi har en hög arbetslöshet (officiellt sett 9,2 procent) och dåliga BNP-siffror (1,3 procent i andra kvartalet). En uppgörelse kan temporärt skapa ordning på marknaderna, men aktierna kommer att börja fall igen på grund av de stora ekonomiska problemen som USA har”, säger han till USA Today.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter