Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

I väntan på att politikerna i Washington ska klubba igenom kompromissförslaget har jag vispat fram ett gammalt inlägg, byggt på en Google Sketch-variant från PT.

Skuldtaket ligger i dagsläget på 14294 miljarder dollar – eller cirka 90 000 miljarder kronor om du så hellre vill. Det är inte bara en hiskeligt stor summa – den är dessutom förbaskat svårt att få grepp om. Spana in nedanstående illustration så kanske det ger dig en uppfattning om hur mycket pengar det handlar om – nog för att få dig att se ut som en knappnål.

Ta en hundralapp.

Bunta samman 100 stycken 100-lappar och du får 10 000 dollar.

Tar du 100 sådana högar och lägger dem bredvid varandra får du ett resultat som knappast ser imponerande ut framför dina fötter, men som många av oss bara kan drömma om – 1 miljon dollar.

Tar vi 100 stycken sådana högar har vi helt plötsligt ett lite mer imponerande resultat framför oss i form av 100 miljoner dollar.

Tar du tio sådana högar och ställer bredvid varandra får du 1 miljard dollar.

1 000 miljarder dollar ser ut så här. Notera personen längst nere i vänstra hörnet.

Om du tycker det verkar mycket – spana då in bilden som visar hela statsskulden.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter