Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Att klimatet på de amerikanska börserna är kyligt råder det knappast någon tvekan om – Dow Jones, Nasdaq och S&P500 har alla fallit kraftigt den här veckan. Senare idag (kl 14.30 sv. tid) väntas BNP-siffran för det andra kvartalet, vilket med ett dystert resultat lär få börserna att fortsätta utför.

Nu har några av Wall Streets absoluta tungviktare – däribland framför allt Lloyd Blankfein, vd på Goldman Sachs, och Jamie Dimon, vd på JP Morgan Chase – också fått nog av huvudorsaken till det dåliga börshumöret: Det fiaskoartade försöket att få till en höjning av skuldtaket och enas om en lösning kring hur budgetunderskottet ska lösas.

Finanscheferna har nu skickat ett brev till samtliga ledamöter i kongressen samt Barack Obama och uppmanat dem att nå en lösning innan veckan är över. Något exakt förslag på hur detta ska ske har inte inkluderats, rapporterar amerikanska medier men brevet ska vara första gången i historien som Wall Streets aktörer med enad röst har kommenterat skuldtaket.

I brevet, som ni får i engelskspråkig tappning, står att läsa:

”We write to you today to urge you to act this week to reach an agreement that will ensure that our Nation continues to meet all of its financial obligations, and that will entail meaningful and concrete steps to put our Nation on a sound fiscal footing.”

”The consequences of inaction – for our economy, the already struggling job market, the financial circumstances of American businesses and families, and for America’s global economic leadership – would be very grave.”

”Our economic recovery remains very fragile. A default on our Nation’s obligations, or a downgrade of America’s credit rating, would be a tremendous blow to business and investor confidence – raising interest rates for everyone who borrows, undermining the value of the Dollar, and roiling stock and bond markets – and, therefore, dramatically worsening our Nation’s already difficult economic circumstances.”

Att Wall Street-cheferna har rätt – att konsekvenserna lär bli enorma – har inte hindrat kritiker från att fyra av salvor med kopplingar till finanskrisen. Exempelvis menar tabloiden New York Post att Wall Street snarare bör hålla tyst i frågan då Bailout Kings Plays Wise Man.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter