Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Centralbankschefen Ben Bernanke har varnat för ödesdigra ekonomiska konsekvenser som kommer att slå mot all världens marknader. President Barack Obama har pratat om armageddon. Och finansminister Timothy Geithner har stressat att USA inte har råd att förlora sitt kreditbetyg AAA eller sin trovärdighet.

Slutdatum som det hela tiden har pratats om när det gäller en höjning av skuldtaket är den 2 augusti, även om det har varit känt att USA troligtvis skulle kunna fungera ytterligare en eller två dagar innan det faktiskt behöver ställa in sina betalningar.

Nu kommer andra uppgifter.

En efter en kliver nu analytikerna fram och säger till CNBC att USA faktiskt har pengar bunkrade nog för att klara sig i ytterligare två hela veckor.

– Den första risken för en äkta ”default” är den 15 augusti, säger Ward McCarty, chefsekonom på Jefferies & Co. Rena pengar kommer inte att vara ett omedelbart problem.

Bland de stora utgifterna som väntar efter den 2 augusti syns en pensionsutbetalning på 23 miljarder dollar den 3 augusti samt 90 miljarder dollar i skulder som måste avbetalas den 4 augusti. Det är betalningar som kommer att kunna genomföras även om skuldtaket inte höjs, menar analytikerna.

– I alla undersökningar framkommer det att USA har rikligt med pengar för att kunna ta hand om sina åtaganden, säger Lou Crandall, chefsekonom på analysfirman Wrightson ICAP.

Även Lou Crandall sätter den 15 augusti som sista datum att höja skuldtaket. Då väntar en stor utbetalning på 41 miljarder dollar och där en tredjedel är kopplat till räntor för lån. Barclays Capital har en något mindre positiv syn, enligt CNBC, och tror att USA kommer få slut på pengar ”redan” den 10 augusti.

Uppgifterna, som skulle ge kongressen mer tid att arbeta fram en lösning i frågan, kan tyckas stämma väl överens med den något ointressanta hållning vissa politiker tycks ha haft att få fram en lösning. Republikanen Jim Jordan säger till CNBC dessutom att partiet ”tror att det finns tillräckligt med pengar i augusti för att ta hand om alla utgifter”.

Förtroendet för USA, som är världens största ekonomi, försämras dock för var dag som går. De fiaskoartade förhandlingarna om att få till en höjning av skuldtaket och enas om hur budgetunderskottet ska kapas har satt världens börser under press, även dollarn och oljepriset har fallit. Och investerarna är nervösa. Kreditvärderingsinstituten förväntas snart göra allvar av hoten att kapa USA:s toppbetyg om inte en lösning nås. Även om en överenskommelse kommer är skadan till stora delar redan skedd – kreditbetyget är ytterst sårbart och säg den investerare som vid det här läget inte funderar en eller två gånger extra innan han eller hon gör en satsning kopplad till USA.

Ett land där politiskt käbbel – och presidentkandidater som Michele Bachmann har ifrågasatt nödvändigheten med att höja skuldtaket – riskerar att göra att landet ställer in sina betalningarna kan knappast ses som helt trovärdigt och säkert alternativ.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter