Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Mitt under finanskrisen klev den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) in och gav hemliga nödlån till Credit Suisse, Goldman Sachs och Royal Bank of Scotland på minst 30 miljarder dollar vardera.

Lånen, som stundtals hade en nästan obefintlig ränta på 0,01 procent, har aldrig skrivits in i några offentliga handlingar, varpå såväl finansjättarnas aktieägare som kongressen och allmänheten har förts bakom ljuset. Och kritiken mot detta låter inte vänta på sig.

– Med sådana låga räntor handlar det inte om en räddningsinsats, det handlar om att skapa vinster, säger Michael Greenberger, professor på University of Maryland School of Law.

– Det här var rena subventioner, säger Robert Eisenbeis, tidigare forskningschef vid Fed i Atlanta, som tror att centralbanken håller på mer information. Fed har inte avslöjat allt tidigare, varför skulle det vara annorlunda nu?

Långt ifrån alla kritiserar dock Federal Reserve för att dölja lånen, som gavs mellan mars-december 2008. En av dem är Ernie Patrikis på advokatbyrån White & Case som anser att Fed verkat i allmänhetens bästa.

– Att offentliggöra informationen under krisen skulle ha kunnat haft en väldigt stor inverkan på vissa firmor, säger han i ett uttalande.

Federal Reserve har under den senaste tiden fått ta emot kritik för att inte redovisa exakt vilka lån som gavs under finanskrisen. Såväl kongressen som Högsta domstolen har krävt att alla detaljer ska upp på bordet – en linje som rimmar väl med åsikter från den tidigare centralbankschefen Ben Bernanke. Han har tidigare menat att han alltid verkar för att ”göra så mycket information som möjligt för att hjälpa allmänheten att förstå vad som händer” för att också kunna ”hållas ansvarig för vilka åtgärder som vidtas”.

Nyligen publicerade Fed också ett 29 000 sidor långt dokument med en lista på låntagare av totalt 3300 miljarder dollar under krisen. I dokumentet framkom det att nio firmor under 28 dagar fått låna 5 miljarder dollar till en ränta om 0,0078 procent.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter