Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter att 2009 ha sett aktien lyfta med 77 procent försäkrade vd:n Laurence Fink i ett samtal med finansjättens investerare att Blackrock stod väl positionerat inför 2010 och att ytterligare framgångar på börsen var att vänta.

Som tack för gott arbete höjdes hans ersättning (lön plus aktier) med 50 procent för det kommande året, som i slutändan alls blev någon jubelföreställning för företagets investerare. 2010 föll Blackrocks aktie med 16 procent, vilket kan jämföras med ett lyft på 13 procent för Standard & Poors 500 Asset Management and Custody Bank Index.

Att utvecklingen inte gick enligt den plan som Laurence Fink målade upp i det där investerarsamtalet spelade förstås mindre roll. När 2010 nått vägs ände kunde vd:n kvittera ut 23,8 miljoner dollar i ersättning – en summa som innebar att han var Wall Street bäst betalda vd, enligt Bloomberg Markets.

Tvåa på listan är John Strangfeld, vd på Prudential, med en ersättning på 22,6 miljoner dollar medan tredjeplatsen viks åt AON:s vd Gregory Case som plockade ut 20,8 miljoner dollar.

När det kommer till procentuella lönelyft är dock Laurence Fink långt ifrån något unikum.

Jamie Dimon, vd på JP Morgan Chase, fick se ersättningarna öka med hela 1475 (!) procent. Totalt kvitterade han ut 20,8 miljoner dollar under 2010. Hans kollega Lloyd Blankfein, vd på Goldman Sachs, kunde även nöjt luta sig tillbaka och räkna på procenten. Hans ersättning ökade med 1276 procent till 14,1 miljoner dollar. Och det samtidigt som JP Morgan Chase och Goldman Sachs lyfte med 2,3 respektive 0,5 procent på börsen.

 

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter