Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Apple hade redan tidigare varnat köpsugna konsumenter för att de skulle riskera att tvingas vända hem tomhänta från deras butiker. Nu flaggar analytiker att ytterligare problem i leveranskedjorna av Ipad och Iphone är att vänta sedan en explosion på det ökända Foxconn-komplexet dödat tre anställda och lämnat 15 skadade. Fabriken, som ägs av HonHai, beräknas tillverka närmare 80 procent av produkterna till de två storsäljarna.

Enligt uppgifter som har börjat cirkulera håller Foxconn visserligen på att flytta sin tillverkning till en annan del av komplexet för att tackla det produktionsstopp som uppstår när tillverkningen vid olycksplatsen har lagts ned i väntan på utredning. Dessa uppgifter avfärdas dock samtidigt av många analytiker som menar att fredagens olycka visst kommer att sätta it-jätten under hård press och försvåra möjligheterna att hantera det sug som råder efter deras produkter.

Att uppgifterna spretar beror bland annat på att Apple är stenhårt mot alla leverantörer och hotar med uppsagda kontrakt om de ens yppar ett ord om att de jobbar för företaget. Att Foxconn gör det står dock klart, inte minst sedan mer än ett dussin anställda begått självmord på grund av vad som uppges vara de stenhårda arbetsvillkoren. Efter dessa incidenter har de Foxconn-anställda bland annat fått skriva på kontrakt om att inte begå självmord.

Under det första kvartalet 2011 krängde företaget 18,6 miljoner telefoner – upp 113 procent jämfört med ett år tidigare – och 4,7 miljoner Ipad-enheter. Det sistnämnda siffran var visserligen mindre än förväntade 6,3 miljoner, men är också ett resultat av att företaget har haft svårt att få fram produkterna till butikerna – inte minst på grund av jordbävningen i Japan som än idag stör leveransen av komponenter.

Förväntningarna om att mer problem kan vara att vänta i och med explosionen slår mot aktien. Redan i fredags föll Apple med 1,6 procent – en nedgång som analytiker menar kan komma att fortsätta under veckan. Aktien är idag ned 1,5 procent strax efter öppning.

Fabriken där explosionen inträffade invigdes i oktober 2010 – blott 76 dagar efter att byggnationen startade. Enligt en rapport från Socam var fabriken allt annat än färdig när organisationen gjorde ett besök den 6 maj, snarare liknade det ännu en byggarbetsplats.

I januari totalsågades Apple för övrigt av 36 kinesiska miljöorganisationer som menade att företaget fullständigt struntar i miljö- och säkerhetsfrågor på de arbetsplatser som kontrakteras. Av 29 granskade företag tog Apple hem jumboplatsen efter att ha misslyckats med att ens lämna svar på flera viktiga frågor.

– Apple bryr sig bara om pris och kvalitet och inte det miljömässiga och sociala ansvaret. På så sätt tvingar de leverantörer att ta genvägar för att få kontrakten, sade Ma Jun vid Institute of Public & Environmental Affairs, som publicerat rapporten, vid tillfället.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter