Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter ytterligare en kvartalsförlust på 2,2 miljarder dollar börjar det stå allt mer tydligt att de amerikanska skattebetalarna har ytterligare en räddningsaktion att betala.

Den här gången är det United States Postal Service (USPS) – alltså den amerikanska posten – som är i knipa och inom en inte allt för lång framtid förväntas vara oförmöget att betala tillbaka på sina skulder till finansdepartementet.

Sedan 2007 har USPS redovisat förluster på 20 miljarder dollar. Och är inte de siffrorna avskräckande nog så förväntas företaget göra ytterligare 42 miljarder dollar i förluster under de kommande fyra åren, rapporterar Wall Street Journal.

– Problemet kommer inte att försvinna, snarare bara bli värre och sluta i en gigantisk nota för skattebetalarna. Denna kommer att få räddningsaktionen mot bankerna att blekna i jämförelse eftersom USPS aldrig kommer att kunna betala tillbaka sina pengar. Det är en väldigt enkelt slutsats att dra när du tittar på hur deras intäktsnivåer har kollapsat, säger Rick Geddas, professor på Cornell University, till Fox News.

Jätten USPS är ett litet udda företag eftersom det enligt lag måste dela ut brev sex gånger i veckan (måndag-lördag) men inte helt och hållet hålls om staten. Istället ska det och dess 520 000 anställda – cirka 20 procent har fått gå under de senaste tre åren – överleva strikt på sina intäkter och det går som sagt knackigt.

Antalet försändelser som skickas via USPS minskar stadigt. Mellan åren 2006-2009 sjönk antalet med 36 miljarder för att slutligen landa på 177  miljarder. Och förväntningarna ligger på att USPS år 2020 i bästa fall kommer att ha hand om 150 miljarder försändelser per år.

Problemet för USPS stavas dels internet, dels att människor vänder sig till Wall Street-noterade jättar som FedEx och United Parcel Service (UPS).

USPS har, givetvis, en lösning för att komma till bukt med problemen i ett första skede, även om denna inte tas emot med öppna armar av alla politiker. Dels handlar det om att kapa antalet utdelningsdagar från sex till fem, vilket skulle spara 3 miljarder dollar per år, dels om att minska avsättningarna till framtida pensionsavgångar. Enligt USPS betalar ingen organisation i hela landet mer i pensionsavsättningar än USPS, 5,5 miljarder dollar per år. Genom att angripa dessa två punkter skulle USPS spara 7 miljarder dollar per år, eller lika mycket som årets förlustsiffra förväntas att uppgå till.

För konkurrenter som UPS och FedEx är situationen inte helt enkel att förhålla sig till, även om de givetvis vill åt USPS andelar. De båda Wall Street-aktörerna anlitar nämligen USPS när det kommer till att skicka många brev eftersom det är billigare än att göra det själva.

UPS tog en tung smäll under krisen men har återhämtat sig och har tidigare i år sagt att de förväntar sig nya rekordnivåer 2011. Under det första kvartalet 2011 gjorde det en vinst på 1,43 miljarder dollar – att jämföra med 1,04 miljarder dollar samma kvartal 2010.

FedEx, som är näst största aktör efter UPS, tjänade 231 miljoner dollar under det tredje kvartalet, som slutade i februari. Det kan jämföras med 239 miljoner dollar samma period ett år tidigare.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter