Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Närmare tio års väntan är alltså över och vad det betyder för amerikanarna går inte att ta miste på.

Glädjen som syns vid exempelvis Ground Zero i New York är enorm.

Eftersom alla nyhetssajter redan är nedlusade med åsikter om vad gemene man tycker och det här trots allt är den blogg det är, så tänker jag att mig att vi knyter samman bin Ladin och näringslivet med varandra genom att spatsera några meter bort ifrån Ground Zero och istället rikta mikrofonen mot Wall Street.

Under dagen har otaliga profiler ifrån finansmeckat uttalat sig kring att al-Qaida-ledaren inte längre är i livet. Så här har det låtit:

Warren Buffet, ordförande för Berkshire Hathaway:

– Det kändes bra, det var ren glädje för mig det här. En massmördare av nästan obegripliga dimensioner har eliminerats, precis som i fallet med Hitler, sade Warren Buffett innan han fortsatte:

– Viljan att göra oss illa finns hos många människor. Men det har ända sedan 1776 varit ett misstag att satsa mot USA.

Jack Welch, tidigare ordförande för General Electric, håller en mer lågmäld profil.

– Det var en enorm förtjusning att se människorna på Ground Zero. Det är en fantastiskt sak att se det amerikanska folket sluta sig samman.

Jim Paulsen, investmentstrateg på Wells Capital Managment, klev under dagen fram och sade att han hoppas händelsen kommer att ge framtida effekter på börserna. I dagsläget syns visserligen viss prispress på olja, guld och silver till följd av bin Ladins död, men börserna har hittills reagerat med ointresse och pendlar några timmar efter börsens öppning kring nollstrecket.

– En fantastisk morgon. Jag tror att lite av det som vi har gjort under de senaste åren på finansmarknaderna med att försöka bygga upp vårt förtroende igen handlar om att påverka humöret och förtroendet. Det här gör det, det är precis vad doktorn ordinerar, sade Jim Paulsen.

Robert Doll, chefsstrateg på BlackRock, kände sig däremot tvingad att ta på sig uppdraget att tona ner betydelsen av att Usama bin Ladin dödats.

– Jag vill inte kasta kallt vatten på det här men det är inte en lika stor seger som det hade varit för några år sedan.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter