Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Att USA:s statsfinanser är illa ute visste vi.

Att Standard & Poor’s däremot skulle sänka utsikterna för USA:s långsiktiga kreditbetyg från stabila till negativa kom däremot som en överraskning – något som också har fått aktiemarknaderna att hicka till rejält. Några timmar in i handeln är Dow Jones, Nasdaq och S&P500 alla ned cirka 1,7 procent.

”Vi ser vägen till en överenskommelse som en stor utmaning eftersom klyftan mellan partierna ännu är enorm”, skriver S&P och förklarar att USA visserligen behåller toppbetyget AAA men att det är minst 33 procents chans att de sänker det under de närmaste två åren.

USA:s statsfinanser är som sagt ett allvarligt bekymmer och problemen kring att kunna enas om hur budgetunderskottet ska minskas är väldigt tydliga. Demokraterna och republikanerna – ivrigt påhejade av tea party-rörelsen – visade så sent som för någon vecka sedan att de knappast ger sig utan strid. Då höll hela statsapparaten på att få stänga ned sedan de båda partierna inte lyckats enas kring budgetåret 2011.

lBråket, som avvärjdes i sista timmen, slutade i en kompromiss där statens utgifter sänktes med 38 miljarder dollar. Mycket pengar, visst. Men värt att komma ihåg är att USA har ett budgetunderskott som inom bara någon månad kommer slå i skuldtaket på 1430 miljarder dollar. Gränsen måste höjas innan dess såvida USA inte ska behöva ställa in betalningarna – något som skulle ge en kris vida större än finanskrisen.Enligt uppgifter från finansminister Timothy Geithner finns nu en enighet kring detta. Och Mary Miller, vice chef vid avdelningen för finansiella marknader vid USA:s finansdepartement, säger i ett uttalande till Bloombergs att Standard & Poor’s underskattar USA och dess vilja att lösa problemen.

Enligt en undersökning som den oberoende inrättningen Congressional Budget Office (CBO) lagt fram landade underskottet under 2010 på 8,9 procent av BNP. 2009 var det ännu större – 10 procent. Enligt CBO:s beräkningar kommer underskottet att minska fram till och med 2018 för att då notera strax under 3 procent. Därefter förväntar sig CBO att det kommer börja skena på nytt. I år förväntas budgetunderskottet landa på 10,9 procent av BNP.

Barack Obama sade i ett tal i förra veckan att USA behöver spara 4000 miljarder dollar under de kommande tolv åren. Det ska ske genom en kombination av minskade utgifter och skattehöjningar. USA-presidenten vill se budgetunderskottet minska till 2,5 procent av BNP redan 2015.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter