Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Bakfylla efter att ha festat loss på lönedagen och grävt lite djupare än vanligt i fickan för att fira det faktum att du fick tillbaka pengar på skatten?

Well, don’t you worry. Hämta ett par Alvedon så kör vi lite blandad helgläsning som nog ska få huvudet på rätt köl igen.

Klar?

Bra!

De har slängt sylvassa kommentarer åt varandra tidigare och verkar knappast dela femrättersmiddagar på midtown östra sida. När Nasdaq OMX nu försöker finna sin plats i den ny börsvärld som ritas upp tycks en av vd:n Robert Greifelds planer vara att försöka sno åt sig NYSE:s börshandel – något som knappast lär förbättra relationen med NYSE:s Duncan Niedeauer. Wall Street Journal berättar finfint om den spända relationen mellan börsens tungviktare Greifeld och Neiderauer.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Så där ja: Omkring 100 miljonärer i New York gör nu gemensam sak för att hjälpa delstaten ur sin budgetkris och kräver att få betala mer i skatt. En annan som inte vill betala någon skatt alls är General Electric. Företaget gör 14 miljarder dollar i vinst – 5 miljarder i USA – men skickar inte en endaste cent in i statskassan.

Behöver du läsa igen? Well, jag upprepar:

14 miljarder dollar i vinst – noll till statskassan.

Lite bonusläsning på ärendet – som fick CNN:s reporter att konstatera att hon fick tårar i ögonen av det hela – från professor James Sample genom Huffington Post.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Jag gillar finanskrisen 2007-2009. Sån är jag. Därför är det också underbart att slutligen få läsa Too Big Too Fail av New York Times stjärnreporter Andrew Ross Sorkin. Rekommenderas å det grövsta. Här hittar du lite utdrag.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Facebook värderas till 65 miljarder dollar, Groupon till 25 miljarder dollar och Twitter till allt mellan 7-15 miljarder dollar. Ja, det har vi skrivit flera gånger här och ständigt ställt oss med kliande fingrar mot hjässan rörande rimligheten i dessa summor. Warren Buffet talar klarspråk i fallet: De sociala mediesajterna är klart övervärderade.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Förresten. Nån som känner någon som jobbat med GE:s räkenskaper och vill ta sig an de för en simpel journalist?

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

På tal om finanskrisen så visar nya dokument nu att Fannie Mae – bolåneinstitutet som tillsammans med Freddie Mac har till uppgift att underlätta utlåning till så många som möjligt – varnades redan 2006 för att allt inte stod rätt till på bostadsmarknaden. Enligt rapporten ska flera advokater som sköter utmätningarna rutinmässigt ha gjort falska uttalanden i domstolen för att påskynda processerna. Wall Street Journal har täckt hela storyn här – saknar du inloggning så täcker Baltimore Sun knäcket gott nog.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

”Ah dude, we are fucked.” Rättegången snurrar vidare i vad som kallas för den största insiderhärvan i amerikansk nutid. Tidigare i veckan tvingades Goldman Sachs vd Lloyd Blankfein att vittna i ärendet där Raj Rajaratnam är huvudfigur. Här kan du lyssna till hur RR och hans bror Rengan konstaterar just ”Ah dude, we are fucked” när Wall Street Journal avslöjar ett påtänkt samgående mellan Sprint Nextel och Clearwire.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

”Därför kan nästa handlargolv gå till sjöss.”

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Är ett ohyggligt stort Springsteen-fan och vantrivs varje gång Mona Sahlin ska försöka övertyga Sverige om hur mycket hon ”diggar Bruuucan.” Knappade mig igår in på Aftonbladet och ser att Håkan Juholt tydligen refererat till ”I won’t back down” – den mästerliga låten av Tom Petty som Johnny Cash senare tolkade om på fantastiska American III: Solitary Man.

– Jag vill bara säga tack. Tack Sven-Erik (Österberg) för att du i 14 dagar har haft den kärva versionen av ”I won’t back down” av Johnny Cash som ringsignal.

Hm. Kan vi inte bara för en gångs skull besluta att vi låter bli att dra in musiken i den svenska politiska soppan. Okej?

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Det tog 100 år och lite till, men skam den som ger sig. Nu kommer slutligen centralbankschefen Ben Bernanke att börja träffa media efter sina policymöten. Inte bara en chans för investerare att få en fördjupad bild av läget, dessutom ett tillfälle för Ben Bernanke att reda ut de felaktigheter han tycker cirkulerar för tillfället. Eller vi kanske ska vända på det: En chans för media att försöka reda ut de felaktigheter som Fed anses göra?

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Har bara varit här i ganska exakt tre månader men likväl finns det saker som man saknar. Som Geisha-chokladen. En lättnadens suck – och mer tid på löpbandet till följd – när svenska smågodisbutiken Sockerbit nu slutligen slängt upp dörrarna på vid gavel på Christopher Street.

Nu väntar jag bara på att någon ska kränga grillchips och holidaydipp så är livet för tv-soffan här i USA klappat och klart.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Över Atlanten och till Storbritannien där arbetsstyrkorna inom finansvärlden är tillbaka på samma nivå – ibland högre – som innan krisen. Inte riktigt samma läge på Wall Street…

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Någonsin undrat vilken som är USA:s 48:e största bank? Inte? Men här har du listan i alla fall – som dock rymmer mer intressanta uppgifter än så. Sammanställningen visar bland annat att de fyra största bankerna höll 3600 miljarder dollar i insättningar – att jämföra med 2680 miljarder dollar för de övriga 46 finansinstitutionerna. Klasskillnad.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

”In a recession economy, the pressure is on doubly to look younger”, konstaterar en plastikkirurg som fått snygga till (?) ovanligt många äldre män på sistone. Att det inte är recession – officiellt – kan vara ett fel som vi har överseende med. CNBC rapporterar samma nyhet men med annan vinkel: Wall Street is back – just look at their faces.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Spotify har länge velat kliva in i USA. Och att lanseringen slutligen är nära står klart och tydligt efter att företaget nu annonserar om personal i New York.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Just to set the record straight, Juholt:

YouTube Preview Image

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter