Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Oroligheterna i Mellanöstern fortsätter trycka upp oljepriset och därmed sätta press på börserna, allt förvärrat av att flera oljebolag och banker har infört sanktioner och stoppat sin handel av råolja med Libyen. Enligt uppgifter från Kuwait för dock medlemsländerna i Opec samtal om möjligheten att tillhandahålla mer olja för att lätta på trycket.

Sedan oroligheterna i Libyen bröt ut har S&P500-index upplevt en skakig tid.

Annat har det varit över sikt, får vi nog konstatera.

För medan ni satt upptagna med att stirra på en snöig tall i en skog och en skidåkare som slutligen drog förbi efter några timmar i Vasaloppet passade Wall Street i söndags på att korka upp en och annan champagneflaska och blicka tillbaka mot tvåårsdagen för när S&P500-index bottnade.

Även om det är en bra bit kvar till nivåerna 2007 är återhämtningen som har skett sedan den 6 mars den snabbaste sedan 1995, mer eller mindre dubbelt upp från noteringen 666. Enbart under januari och februari har index stigit med 5,5 procent – den bästa starten på ett år sedan 1998. Nu ligger S&P500-index klart över 1300.

Efter två börsbubblor på ett årtionde höjer många investerare nu farhågor för att centralbanken Fed mer eller mindre håller på att skapa en ny – allt i sin kamp för att pumpa upp ekonomin. Hittills har Fed pumpat in 1 700 miljarder dollar i ekonomin i form av olika stödköp. Nyligen fick också centralbankschefen Ben Bernanke frågan i senaten om han håller på att skapa en aktiebubbla – något han sade sig se ”få bevis för” men menade också att ”ingen kan veta för säkert.”

En som menar att aktiemarknaden är farligt övervärderad är Rob Arnott, grundare av investmentfirman Research Affliates. Han tar Apple som det främsta exemplet och pekar på att det har marknadsvärde på 321 miljarder dollar, vilket gör det till världens näst största efter Exxon Mobil. Tittar du på försäljning, vinst och utdelningar misslyckas Apple ens med att nå topp 20-listan, säger Rob Arnott till CNBC.

– They have wonderful products and a finger on the pulse of the consumer like nobody else. But the second-largest on the planet must mean Apple is the second-largest source of profits. Boy, that’s a stretch.

Jeremy Grantham, chefsinvesterare på GMO, säger till CNBC att en orkan kan vara att vänta på aktiemarknaden. Han är kritisk till Feds stimulansprogram, där man även låtit räntan ligga nära noll, och tror att en bubbla kan vara att vänta om S&P500-index fortsätter upp över 1500 i oktober.

– At that point it will be a market looking for an excuse to go. On the first piece of really bad news, it will make a determined effort to tank, säger han.

Stephen Lieber, investeringschef på Alpine Mutual Funds, säger att alla som köpte aktier för två år sedan fick en möjlighet att göra en once-in-a-lifetime-affär. ”The last two years were the great giveaway,” menar Stephen Lieber och tar Caterpillar som exempel. Bolaget stängde på 24 dollar för två år sedan – nu ligger det över 100 dollar.

Alla är dock inte lika övertygade om en ny bubblas existens. Bob Doll, marknadsstrateg på Blackrock, menar till exempel följande:

– Bubbles occur when there are high valuations, evidence of lots of borrowing to lever up to buy something.When I look around the landscape I have a hard time finding anything that looks like that.”

Enligt en genomgång av Bill Stone, investmentschef på PNC Asset Management Group, som tittat på data sedan 1928, lyfter aktiemarknaden i nästan fem år och med 164 procent innan en större korrigering inträffar. Där är vi inte än, vare sig vad gäller antal år eller procent.

Så här har S&P500-index sett ut under de senaste fem åren:

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter