Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Mer än ett år efter att ha lanserat den första versionen är det nu dags igen, med eller utan Steve Jobs.

Apple har kallat till möte klockan 19.00 svensk tid för att lansera Ipad2 – en troligtvis lite tunnare och lättare läsplatta än originalet och som bland annat väntas rymma två inbyggda kameror för fotografering och videochatt samt större högtalare.

Även om Apple är ett av världens största företag – och dessutom det mest hapjade – anser flera analytiker och experter att det mer eller mindre är ställt mot väggen idag, att det vilar en tung press på Apple och att evenemanget är ett stort och viktigt test.

Dels för att det lanserats typ 39304830 nya läsplattor sedan världen först började försöka begripa hur man håller i Ipad1, dels för att evenemanget kommer att ske utan karismatiske Steve Jobs på plats – något som kommer få investerare att hålla ett extra noggrant öga på presentatören (Tim Cook?) för att försöka se hur företaget leds utan Jobs.

– This event is not to be taken lightly. Apple must make a convincing case for why the iPad 2 is better than the plethora of competitors coming to market, säger Brian White, analytiker på Ticonderoga Securities.

Farhågor finns faktiskt för att den nya modellen kommer att göra marknaden besviken, att den första versionen var så pass välgjord att en uppföljare har svårt att rymma några större förändringar som kan ta marknaden med storm. Att bara lansera Ipad 2 och slänga in liknande funktioner som redan finns hos de 39304830 konkurrenterna – just två kameror men också fyra gånger så mycket RAM-minne, HDMI-utgångar, Adobe Flash med mera… – räcker inte när det kommer till Apple. Dess konsumenter och investerare kräver ständigt mer än så.

”Apple may need to have something ”magical” up its sleeve, as Jobs likes to say, to wow its potential customers”, skriver en analytiker.

En annan expert undrar om ”Apple shot itself in the foot by making its first generation tablet too good?”.

Själv tror jag att Apple har det hela under fullständig kontroll. Företaget har visat en historia med att ständigt förbättra sina produkter och det är högst sannolikt att det redan när Ipad1 lanserades fanns en hyfsat bra plan för hur i alla fall Ipad2 skulle kunna snickras ihop, särskilt som Ipad1 var först ut på marknaden och satte något av ribban på marknaden.

Jag har tyvärr inte möjlighet att själv hålla er uppdaterade på evenemanget, men troligtvis slänger Apple upp sin presentation online några timmar efter att den är avklarad.

Annars – är det någon läsare som har en länk till någon som direktrapporterar och som vi kan slänga upp här?

Tack till Johanna från Kalifornien som här skickar sina favoritsajter som livebloggar från Apples evenemang, med sin personliga favorit först.

Engadget
CNet
BoyGeniusReport
Gizmodo

För den som vill följa aktiekursen rekommenderar jag att ni klickar in er på E24:s nya börstjänst.

Till dess kommer här allt ni behöver veta och lite till inför presentationen på Yerba Buena Center For The Arts Theater i San Francisco.

Bloomberg: Apple to show next-generation Ipad as Motorola, Samsung step up challenge.

USA Today: Ipad fans eager to see new bells and whistles.

CNN: 102 tablets – but no real Ipad rivals yet.

NY Times: What will the Ipad2 look like?

CNBC: Apple set to unveil new Ipad, with our without Jobs.

Fler bloggar