Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Som om det inte vore nog med den oro som redan finns på Wall Street för vad krisen i Libyen ska göra med oljepriset och börserna – nu skickar Wikileaks ut uppgifter, enligt CNBC, om att flera banker på Wall Street och Canary Wharf, London, ruvar på diktaturens pengar.

Exakt hur mycket den statliga investeringsfonden Libyan Investment Authority (LIA) sitter på är oklart men uppgifter gör gällande att det rör sig om 79 miljarder dollar och att 32 miljarder av dessa är i rena pengar.

Nyheten kommer bland annat efter att fondens chef Mohamed Layas den 20 januari ska ha mött upp med den amerikanska ambassadören och då förklarat att merparten av tillgångarna ligger i London men att flera amerikanska banker sköter 300-500 miljoner dollar ur fonden. Bland annat ska LIA även ha investerat i företag som italienska Unicredit och brittiska Pearson.

På mötet ska Mohamed Layas ha uppgett att fonden helst gör affärer med Storbritannien eftersom de har ett relativt okomplicerat skattesystem men att han var intresserad av att locka till sig amerikanska företag till Libyen i förhoppning om att de skulle kunna utveckla landets oljeproduktion. Mohamed Layas ska även ha mött upp flera företag samt export- och importrådet i USA.

”Some of the advantages that Layas saw the U.S. having over European competitors for contracts in Libya are the weakness of the dollar compared to the euro, as well as U.S. access to more advanced technology”, går att läsa ur Wikileaks-dokumenten enligt CNBC.

Där tas även upp om LIA hade investeringar hos den fängslade finansmannen Allen Stanford eller bedragaren Bernie Madoff, som avtjänar ett 150 år långt fängelsestraff.

”Stanford had approached the LIA in the middle of his crisis, offering a 7-8 percent share in his investment scheme, but Layas had refused. Layas also mentioned having been previously approached by Bernard Madoff about an investment opportunity, ’but we did not accept’.”, går att läsa.

Reuters har haft den goda smaken att sätta ihop en liten faktaruta på LIA och bland annat vilka företag det har investerat i.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter