Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Mitt i allt om att Deutsche Börse vill sluka New York Stock Exchange har det ju kommit en hel del andra intressanta nyheter.

Som att Twitter värderas till 8-10 miljarder dollar efter att såväl Google som Facebook börjat nosa på företaget.

Min åsikt på det? Vill någon betala så betala och det är som vanligt efterfrågan som sätter priset men… eh, är det ändå inte lite väl galet högt för en företeelse som faktiskt fortfarande är relativt liten?

Innan jag utvecklar det ska vi visserligen ge Twitter två saker:

1. Det är ett fantastiskt redskap för att snabbt få ut nyheter, för att puffa för händelser eller bara slänga ut en åsikt om vad som helst. Se bara på New York Times som faktiskt har fler följare på Twitter än vad det idag har tidningsläsare.

2. Du kan hänga med undertecknad.

Men – Twitter hade i fjol 175 miljoner användare. Enligt en studie från i mars 2010, där 19 miljoner användare granskats, visade det sig att enbart 21 procent av dessa är aktiva. Det innebär alltså att 37 miljoner faktiskt använder Twitter, 137 miljoner som har registrerat sig gör det inte. Kostar företaget 10 miljarder dollar så landar notan per aktiv användare alltså på 270 dollar per användare. Som jämförelse kan sägas att Facebook har cirka 500 miljoner aktiva användare.

Under fjolåret drog Twitter in 45 miljoner dollar. Säger vi att Twitter går under klubban för 10 miljarder dollar så landar vi alltså på ett värde som är runt 200 gånger så högt som intäkterna. Nu väntar sig Twitter visserligen självt att 2011 ska innebära dubbelt så mycket i intäkter – men om det uppfylls innebär det likväl att vi har ett pris som är skyhögt. Eller för att vara mer precisist runt 100 gånger i förhållandet till vad företaget faktiskt drar in.

Har något företag någonsin fått en högre prislapp i förhållande till sina intäkter?

I doubt so.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter