Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den amerikanska statsskulden nådde i onsdags för första gången över 14 000 miljarder dollar.

Jag tar det igen.

Över. 14 000. Miljarder. Dollar.

Det är inte bara en hiskelig summa som är svårbegripligt stor (vi kommer till det senare…) – det är även blott 300 miljarder dollar ifrån det lagstiftade taket som finns i USA om hur stor skulden får vara.

Och USA behöver knappast låna mindre just nu, det behöver snarare låna mer för att hålla sitt maskineri igång.

Taket kommer att slås i någon gång mellan den 31 mars och den 16 maj, konstaterar finansministern Timothy Geithner och har därför bett om en snabb lagförändring för att undvika ens spekulationer om att USA skulle stängas ute från lånemarknaderna. Det skulle ge konsekvenser ohyggligt lång värre än krisen 2008.

Så kommer det att hända?

Nej, självklart inte.

Lagförändringen kommer att klubbas igenom framöver, frågan är nu bara när.

Men – hur mycket är då 14 300 miljarder dollar?

Tja. Ungefär 95 000 miljarder kronor.

Eller runt 70 procent av USA:s BNP.

Och du är väldigt liten jämfört med den summan pengar.

För så här: Ta en amerikanska hundralapp. Det räcker ju till en bättre middag, taxi och kanske några drinkar ikväll, eller hur?.

Bunta samman 100 stycken 100-lappar och du får 10 000 dollar. Då har du en summa som gör att du halvt om halvt i alla fall kan lämna jobbet i några månader för… tja, säg en semester i Bahamas.

Vad du får om du tar 100 sådana högar och lägger dem bredvid varandra är ett resultat som knappast ser imponerande ut framför dina fötter, men som många av oss bara kan drömma om – 1 miljon dollar. Det räcker, väl använt och investerat, gott och väl hela livet ut.

Men det såg ju inte så imponerande ut, som sagt. Och man vill ju oftast ha mer. Så vad händer om vi tar 100 stycken sådana högar och buntar samman? Jo, helt plötsligt har vi ett lite mer imponerande resultat i form av 100 miljoner dollar. Kanske läge att skaffa sig den där paradvåningen vid Central Park trots allt och krydda med ett par lyxyachter?

Ta tio stycken sådana högar och vi har genast 1 miljard dollar. Ska vi lyckas kånka runt på de här pengarna är det bara till att köpa en lastbil eller anlita kraftpaketet Magnus Samuelsson.

Så hur ser då 1 000 miljarder dollar ut? Jo. Så här. Du är personen som står längst nere i vänstra hörnet, inte ens stor som en knappnål. Förhoppningsvis med ett par rejäla lagerlokaler inköpta.

Har du däremot 14 gånger så mycket som ovan i skulder så sitter du kort sagt i skiten. Ditt namn är USA.

Källa: Pagetutor.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter