Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Tycker ni att det är mycket om London-valar, penningtvätt och Facebook ibland? Jo, jag kan till viss del hålla med.

Men hör på den här storyn då:

26 storföretag i USA betalade i fjol mer i lön till sin vd än vad de pytsade in i skatt till Uncle Sam. Bland dem återfinns telekombjässen AT&T, finanshuset Citigroup, sjukvårdsgruppen Abbott Laboratories, fordonstillverkaren Ford, flygdraken Boeing och försäkringsbolaget AIG. På listan återfinns även flera av landets största energiföretag.

Sju av företagen gjorde för övrigt exakt samma sak år 2010.

Det handlar förstås inte om någon form av skatteflykt. Nej företagen har betalat vad de ska. Men enorma avdrag för bland annat forskarprojekt och tidigare förluster har landat i den något kanske skeva verkligheten, rapporterar Institute for Policy Studies och pekar på att staten ”gått miste om” 14 miljarder dollar i skatteintäkter.

I snitt fick de 26 vd:arna en lön på 20,4 miljoner dollar – upp hela 23 procent jämfört med ett år tidigare.

För närmare ett år sedan drog Occupy Wall Street, med en något luddig agenda, ut för att försöka förändra hur världens pengar fördelades. På sistone har det varit tyst om Occupy Wall Street. I dagsläget är dess verksamhet här i New York extremt tynande, ett fåtal själar utan till synes mål eller riktning hänger vid Union Square.

Och det får nog ses som lite märkligt.

Presidentvalet är mindre än 85 dagar bort. Och just i valtider diskuteras löner och skatter flitigt, så också i år med Mitt Romney och Barack Obama som har två helt olika filosofier kring hur mycket invånarna ska behöva pytsa in till staten.

De nya siffrorna från Institute for Policy Studies lär komma väl till pass för Barack Obama när han vill ge sig an det här ämnet igen.

Ett gyllene exempel kan han finna i Citigroup, som krävde miljarder och återigen miljarder bara för att kunna leva vidare under finanskrisen. Samtidigt som företaget fick en skatteåterbäring på hela 144 miljoner dollar för tidigare förluster så kunde Vikram Pandit skratta hela vägen till kassavalvet. Vid årsskiftet låg nämligen 14,9 nya miljoner dollar där och väntade på vd:n. Och det trots att 55 procent av aktieinnehavarna röstade emot hans vidlyftiga ersättning vid det senaste årsmötet.

Hela listan på de 26 vd:arna respektive företagen:

Miles D. White, Abbott Laboratories
Rory Read, Advanced Micro Devices
John Daane, Altera
Robert Benmoesche, AIG
James Hacket, Anadarko Petroleum
Randall Stephenson, AT&T
James McNerney, Boeing
Scott McGregor, Broadcom
Aubrey Kerr McClendon, Chesapeake Energy
Vikram Pandit, Citigroup
Kirk Hachigan, Cooper Industries
Lawrence Culp, Danaher
John Richels, Devon Energy
Anthony Alexander, First Energy
Alan Mulally, Ford
David Lesar, Halliburton
John Faraci, International Paper
Ian Cumming, Leucadia National
Clarence Cazalot, Marathon Oil
Brian Duperreault, Marsh & McLennan
Sanjay Jha, Motorola Mobility
Gregory Brown, Motorola Solutions
Michael Polk, Newell Rubbermaid
Marc Benioff, Salesforce
Jay Fishman, Travelers Companies
Edward Breen, Tyco International

 

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter