Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den tilltänkta noteringsfesten för Facebook blev inget annat än ett remarkabelt fiasko som för lång tid framöver kommer släpas fram så fort det ska listas börsintroduktioner vi minns.

Vid det här laget vet ni ju vad som hände: Börsoperatören Nasdaq OMX klarade inte av trycket, investerare fick mångdubbelt fler aktier än vad de egentligen ville ha, aktien slog bakut och den noteringsansvariga banken Morgan Stanley fick stötta upp kursen med kryckor och fick kritik för att bara dagar innan ha sänkt förväntningarna på företaget och bara vidarebefordrat de uppgifterna till vissa investerare.

När handeln öppnar upp idag har mer än 1 dollar raderats per dag, vilket innebär att Facebook fått se börsvärdet urholkas med mer än 180 miljarder kronor, eller ett helt AB Volvo om du så hellre vill.

Myndigheterna strömmade snabbt till med budskapet att de skulle nagelfara vad som hade skett och inte. Här skulle minsann bringas ordning i kaoset som slagit undan de redan skakiga benen på investerarna.

Enligt uppgifter i amerikansk press så pekar utredningen just nu på att inte ett endaste fel begicks. Utredningen fortgår men enligt de läckor som finns så ska det inte finnas något större skäl att agera. Lite turbulens och totalt felvärderade bolag är helt enkelt inget att bekymra sig om.

Möjligt att det kanske också blir den slutsatsen som man drar med lagboken i handen och att Mark Zuckerberg själv, som det ryktats, inte alls tryckte på Morgan Stanley att höja noteringspriset mer än vad som visat sig vara rimligt.

Den amerikanska finansinspektionen Securities and Exchange Commission (SEC) tittar enligt uppgifter också på hur själva noteringsprocesserna ska gå till framöver och om det finns skäl att fördröja dem så att börsoperatörerna ska kunna hantera alla order som lagts innan ett företag börjar handlas.

Själv skulle jag hellre se en  ordentlig utredning kring noteringsprocesserna och prissättningarna av börsdebutanterna. Facebook är inte det enda it-bolaget som har varit involverat i märkliga noteringsprocesser. Minns bara Linkedin, som Morgan Stanley också var involverat i, som rusade 109 procent under första handelsdagen vilket fick analytiker och investerare att prata om bedrägeri.

Samtidigt är Morgan Stanley strålande nöjt. Inne på företaget klappar man nu varandra berömmande i ryggen för hur noteringen gick till.

När högste hönset James Gorman alldeles nyligen talade till sina anställda konstaterade han nämligen att det fanns noll och intet skäl till ånger. Snarare manade James Gorman sina anställda att vara stolta över vad de har presterat och inte nämnvärt bry sig om vad som hänt sedan aktien började handlas.

Den positiva känslan har knappast andra företag med börssug i blicken anammat. Ett redan frostigt noteringsklimat har nu nämligen sjunkit långt under fryspunkten – till viss del på grund av oroligheterna i eurozonen men lika mycket på grund av Facebook.

Sedan it-bolaget började sälja sina aktier den 18 maj har vi haft noteringstorka. Under förra veckan drog istället sex stycken tillbaka sina planer om att gå publikt, igår hängde resebokningsföretaget Kayak på den trenden.

Nu verkar det som att 2012 kommer att bli det sämsta noteringsåret sedan 2007. Totalt har enbart 73 företag börjat kränga aktier i år. Hittills har de dragit in 29,1 miljarder dollar – av dem står Facebook för 16 miljarder.

För att visa på vilken låg nivå noteringarna ligger på räcker det med att skruva tillbaka tiden några år. 2004-2006 låg antalet noteringar i snitt på 254 stycken.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter