Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Skälvande kris i eurozonen?

Jajamänsan.

Finns det för den skull någon anledning för marknaderna att oroa sig att USA:s ska dras ner i problemen?

Nej, nej. Landet kommer att stå stabilt oavsett vad – den amerikanska centralbanken är redo att gripa in på ett alldeles fenomenalt vis och avvärja alla problem som kan tänkas uppstå.

I alla fall är det så det låter när Charles Plossner, chef på Federal Reserves kontor i Philadelphia, nu talar med Wall Street Journal.

Han är på plats i Europa för att delvis titta till utvecklingen. Och även om Charles Plossner medger att det finns en oro kring framför allt Grekland så har centralbanken verktygslådan så pass fullmatad och, vid det här laget, så pass stor rutin av kriser att Europas problem alltså inte ska vara något större svårigheter att avvärja.

Centralbankschefen medger visserligen att läget kan bli något besvärligt om kapitalflödet i Europa sjunker till fryspunkten, men lyfter också fram att det likaväl kan spela USA rätt i händerna. Det finns en stor möjlighet att USA kan kliva in, visa styrka och ta affärer om Europa tacklar av, säger han.

God dag struts, säger jag.

Snarast känns det som att Charles Plossner har stoppat huvudet i sanden. Så här har det inte alltid låtit. Och att de finansiella problemen i Europa kommer att ge konsekvenser i USA är i det närmaste självklart.

USA har flera gånger tryckt på Europa för att lösa krisen, och det av förklarliga skäl. Europa är USA:s största handelspartner och en vidgad kris kommer att slå mot näringslivet och deras möjligheter att skapa jobb i USA. Just jobben (nya arbetsmarknadssiffror på fredag!) är den viktigaste delen i USA:s återhämtning, eftersom cirka 70 procent av landets BNP hämtas från konsumtion.

Samtidigt kan man knappast säga att aktiemarknaderna allt annat än blomstrar. Expanderar problemen i eurozonen ytterligare kommer det att hämma den redan låga riskaptiten än mer.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter