Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Magplasket från The London Whale, som den risktagande handlaren i London kallas för, har gett konsekvenser för JP Morgan Chase.

Inte bara har huvuden börjat rulla inne på storbanken, dessutom har förstås dess rykte fått sig en rejäl törn och slagit upp dörrarna på vid gavel för de som ropar på skärpta lagar för att dämpa finansvärldens spekulativa sidor.

Derivataffärerna som slog fel kommer att kosta JP Morgan Chase minst 2 miljarder dollar. Mer troligt är dock att den svidande notan kommer att sluta på minst 3 miljarder dollar, även om vissa analytiker spekulerar i att kostnaden kan landa på  hela 5 miljarder dollar. Allt på grund av att de riskfyllda positionerna är så pass svåra att ta sig ur.

För att lindra skadan har JP Morgan Chase sedan tidigare hämtat in 1 miljard dollar genom att sälja av företagsobligationer och andra säkerheter.

Nu har banken också krängt värdepapper för 25 miljarder dollar. Försäljningen väntas dock bara ge omkring 1 miljard dollar i vinst och av det kommer cirka 380 miljoner dollar att spenderas på skattekostnader. Försäljningen väntas höja kvartalsvinsten med 0:16 dollar per aktie – alltså omkring en femtedel av bankens förmodade plusresultat.

Alla är långt ifrån imponerade över beslutet.

Lynn Turner, tidigare ekonomichef på Securities and Exchange Commission, går i en intervju så långt som att säga att JP Morgan Chase nu bara förvärrar situationen. Ett dumt beslut togs när London Whale fick fritt spelutrymme till sina riskfyllda derivatsatsningar – ett lika dumt beslut tas när man nu säljer lönsamma tillgångar som är svåra att ersätta.

Skälet är att tillgångarna som säljs har gett en stadig avkastning på omkring 3,4 procent, vilket är högre än vad man kan få ut av att sitta med pengar i fickan. Och att man nu säljer, i ett vad många anser för tidigt läge, sopar alltså undan vinster framöver bara för att idag fylla på kassan med 680 miljoner dollar.

Att det finns kritik är förståeligt. I det här marknadsklimatet med så pass låga räntor som existerar så kommer banken få slita stenhårt för att ens vara i närheten av att hämta in lika mycket pengar som man kunde göra via de nu sålda tillgångarna.

Det är å andra sidan ganska lätt att förstå hur toppbossen Jamie Dimon resonerar. JP Morgan Chase, som nu också involveras i en japansk insiderskandal, har varit Wall Streets största regelmotståndare under en längre tid och vill inte visa sig sårbart.

Storbanken vill istället publicera ett så starkt kvartalsresultat som möjligt efter tradingsmällen. Och det bästa sättet är, enligt banken, alltså att visa att man har råd att till och med ta en nota på tiotals miljarder kronor. Det finns pengar att hämta när misstagen görs – banken har gott om säkerheter att luta sig mot.

Att försäljningen, som tillfälligt stärker företagets kassa, är det bästa för redan ilskna investerare (aktien har rasat närmare 20 procent sedan London Whale avslöjades) är däremot högst osäkert. Vinsten hålls visserligen uppe. Men kanske hade det i det här fallet varit bättre att faktiskt svälja stoltheten och stå med svarte petter i handen för att stärka kassan på längre sikt.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter