Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Europa vägrar sluta skaka, Kina har sedan en tid tillbaka fått se hur tillväxten mattas av och det levereras pö om pö också nya bevis för att den amerikanska återhämtningen inte alls har nått upp till den fart som många vill ge sken av.

Bland annat är efterfrågan av inhemska produkter mindre än tidigare och att bankutlåningen sjunker, vilket är precis raka motsatsen till vad USA behöver.

Lägg därtill bland annat Facebooks notering, som varit en rejäl följetong och spätt på farhågorna om en it-bubbla, de fiaskoartade derivatsatsningarna inom JP Morgan Chase som kostar banken mer än 2 miljarder dollar och att vi befinner oss i en ryktesdriven marknad med extremt lågt risktagande så får vi en kompott som gör maj till en minst sagt dålig månad för börsen.

Kanske till och med den sämsta på närmare 110 år.

När börsen idag har stängt – Wall Street firar liksom alla andra Memorial Day – så kan det ju vara läge att stanna upp lite. Och det visar sig då att Dow Jones har fallit med hela 5,7 procent. Mycket, men långt ifrån någon katastrof i sig. Värst blir istället det om man tittar på hur många dagar index har slutat på plus. Då rör det sig om fyra (!) enstaka dagar, vilket är den näst sämsta utvecklingen någonsin.

Enda gången det var värre var i september 1903.

Det är tveksamt om Dow Jones kommer hinna justera sin dåliga utveckling. Tre dagar återstår visserligen av handelsmånaden, men samtidigt är oron i framför allt Grekland och Spanien av den magnitud att länderna kommer sätta Dow Jones under stor press när handelsportarna väl slår upp igen under tisdagen.

I USA kommer det samtidigt börja tas höjd för nya arbetslöshetssiffror som släpps på fredag. Arbetsmarknaden har inte visat upp någon helt imponerande utveckling. Kommer dessutom S&P/Case-Shillers husprisindex in sämre än väntat under tisdagen lär vi nog mycket väl kunna stå där med den värsta börsmånaden sedan 1903.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter