Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Vid det här laget vet hela världen i stora drag vad Lehman Brothers pysslade med inför kollapsen 2008 som utlöste den största finansiella krisen i mannaminne.

Det är klarlagt att banken roffade åt sig galna högrisklån med fastigheter som säkerhet, paketerade om dem och sålde dem vidare – så också att man dolde hur pass illa ställt det var med banken för investerarna. Via en finansiell manöver, kallad Repo 105, smög man undan de miljardrisker företaget kånkade runt på. Det är också, via nyligen släppta dokument, känt att toppfigurerna minsann visste om vad som försiggick – det handlade inte om enstaka personers risktagande. Om inte med hela händerna, så hade i alla fall ledningen ett par fingrar i den kladdiga syltburken.

Det är liksom ställt bortom tvivel vid det här laget.

Förutom för finansinspektionen då förstås.

För medan vi har suttit och väntat på rättsliga åtgärder i sviterna av den gigantiska kollapsen så har Securities and Exchange Commission (SEC) utrett dagarna i ända.

Slutsatsen: Inte en endaste själ bör släpas till rätten. Vare sig på Lehman Brothers eller revisionsbyrån Ernst & Young.

Uppgifterna underbyggs av ett internt memo på SEC, som Bloomberg lyckats lägga vantarna på. I brevet går att läsa att “The staff has concluded its investigation and determined that charges will likely not be recommended.” SEC själva hävdar dock att inget slutgiltigt beslut tagits i ärendet men memot talar ju sitt tydliga språk vartåt det lutar.

Spektakulärt.

Minns bara hur den separata utredaren Anton Valukas fick i uppdrag av en konkursdomare för cirka två år sedan att titta närmare på ärendet. Här fanns minsann rejält med fog för att dunka lagboken i huvudet på de ansvariga, såväl inom Lehman Brothers som Ernst & Young hävdade han.

Att det fuskades med pengarna och investerarna vilseleddes var tydligt – redan 2010 framkom uppgifter om hur den anställde Matthew Lee uppmärksammade de ansvariga revisorerna på Ernst & Young om att investmentbanken i ett svep flyttat 50 miljarder dollar från sin balansräkning genom ”Repo 105”. I den 2200 sidor långa rapporten från Anton Valukas pekas det också på att Ernst & Young aldrig framförde de uppgifterna till Lehmans styrelse.

Matthew Lee däremot, ja han fick sparken bara veckor senare.

Att SEC å sin sida lyckas komma fram till en total motsats och inte vill hålla någon ansvarig för en av världens största företagskollapser i världshistorien är… ja, inget annat än ett konststycke.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter