Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det är mycket Facebook nu.

Men det är å andra sidan kanske inte så konstigt – inte bara är det världens största it-notering vi har att röra oss med utan dessutom ju ett magplask av historiska mått.

När Facebook noterades under tekniskt strul på fredagen blev Mark Zuckerberg, på pappret, i ett svep världens 29:e rikaste person. Sedan dess har kursen rasat från ursprungspriset på 38 dollar till idag 32.

Nu har grundaren av millennieskiftets största populärkulturella fenomen också börjat kränga av sina aktier. Det var, för att förtydliga, känt sedan tidigare. I tisdags skeppade han iväg hela 30,2 miljoner för att fylla på sitt eget bankkonto med 1,1 miljarder dollar av skatteskäl. Även den långväga investeraren Peter Thiel sålde då aktier för ett värde om 633 miljoner dollar.

Affärerna är av skatteskäl men ger ändå ett ganska dåligt signalvärde. Särskilt i tider när stämningarna haglar och uppgifterna kokar kring att det var Mark Zuckerberg själv som krävde att den noteringsansvariga banken skulle höja listpriset avsevärt bara dagar innan börsdebuten.

Det finns redan ett missnöje kring Zuckerberg, som valt att ligga extremt lågt sedan noteringen och tidigare fått tuff kritik för att inte bry sig om investerarnas bästa utan bara se till sig själv. Att han nu kränger aktier gör förstås ingenting alls för att förbättra den saken, istället för att bygga på känslan om att företaget har framtiden för sig hjälper knappast de som pumpat in pengar till bolaget.

Förtydligande: Inlägget är uppdaterat med förtydligande kring att aktieförsäljningen var känd redan en tid innan notering.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter