Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det har florerat rykten, hamrats fram utredningar och skrivits såväl böcker som filmmanus.

Men den som verkligen vill förstå den komplexa sidan av finansvärlden och dess ignorans under Den Stora Recessionen behöver inte titta längre än till Wall Street-bloggen. Eller nåja… Men här finns i alla fall en enorm mängd nya pdf-dokument som visar hur Lehman Brothers kollapsade, att ledningen totalignorerade all den information man tilldelats och att anställda inne på banken systematiskt handlade felaktigt.

Uppgifterna kommer från advokatfirman Jenner & Brook. Det var de, som någon uttryckte det, som fick agera dödsfallsutredare i kollapsen.

I dokumenten beskrivs exempelvis hur ledningen ganska exakt ett år innan investmentbanken föll informerades om att det redan i slutet av 2006 började bubbla av oro på subprimemarknaden. Så också att problemen inte skulle försvinna utan snarare sprida sig till andra områden. Strax därefter ska vd:n Dick Fuld (bilden nedan) och hans närmast allierade ha informerats om hur två hedgefonder på Bear Stearns tvingats ned i papperskorgen sedan deras pengar tagit slut och marknaden börjat dräneras på kapital.

Tog ledningen fram säkerhetsbältena?

Icke.

Istället lade man snarare i en växel till.

Enligt de nya dokumenten ansåg Dick Fuld att Lehman Brothers var en orörlig bjässe med en historia som ingen kunde matcha. När resten av Wall Street samlade trupperna för att skaffa nytt kapital satt han med minnet riktat mot dåtiden, närmare bestämt krisen 2001-2002. Då ”utklassade företaget sina konkurrenter och skapade en plattform för framtida tillväxt”, vilket var en bedrift man skulle upprepa även nu. På ett styrelsemöte avslogs idén om att fylla på kassavalvet eftersom intäkterna ju pekade uppåt.

Den som har tid – eller i alla fall inte har en chef som står bakom datorskärmen konstant – kan rekommenderas ta sin tid att titta igenom de nya dokumenten som är fylld av ekonomiska beräkningar, mejlkonversationer och utredningar. Det är med jämna mellanrum komplicerad läsning som sagt, men spännande.

Foto: Susan Walsh/AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter