Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det har samlat in datainformation utan tillåtelse, vägrat lämna ifrån sig uppgifter och samarbeta med myndigheten Federal Communications Commission (FCC).

Så låter det i alla fall i motiveringen när Google bötfälls 25 000 dollar, eller cirka 175 000 kronor om du så hellre vill.

Felet ska ha begåtts i samband med att sökmotorbjässen skapade Street View. När bilarna under tre års tid åkte runt och fotograferade gator hämtades mängder och återigen mängder med information in från oskyddade nätverk. Bland uppgifterna fanns, enligt FCC, lösenord, användarhistorik och annan personlig information.

Enligt uppgifter ska insamlingen av data ha varit kopplat till ett experiment men det är förstås inte ett godtagbart försvar. It-jättar som Google, men även Facebook, har tidigare tummat på användarnas integritet, vilket oftast skapat enormt rabalder men små ekonomiska konsekvenser.

Så också alltså i det här fallet alltså.

För även om FCC konstaterar att Google inte har begått något formellt brott genom insamlandet av data så borde det vara allt annat än acceptabelt och faktiskt något som är kännbart.

Att tilldömas 175 000 kronor i böter för att under tre år ha samlat in information som man inte har någon som helst rättighet till är snarare ett fyndpris för Google.

För oss användare är det ytterligare ett tecken på att vår integritet ännu inte står särskilt högt i kurs.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter