Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det dröjde ett par veckor. Men slutligen har nu också ett av USA:s största krisföretag, Bank of America, valt att göra smärtan mindre för sig själv och inse det som alla från Occupy Wall Street till president Barack Obama greppat:

Idén om att ta ut 5 dollar i avgift för varje kontokort var sällsynt dålig.

Särskilt med tanke på hur stort missnöjet redan är mot finansaktörerna, att Bank of America är en slags symbol för detta och att USA och dess invånare år 2011 mår allt annat än bra. Exempelvis tvingas närmare 50 miljoner människor varje vecka ta emot matkuponger ens för att kunna ställa föda på bordet.

Tankarna om avgiften – som även funnits hos bland annat JP Morgan Chase och Wells Fargo – lade grunden för Occupy Wall Street att utnämna lördagen den 5 november till Bank Transfer Day. Förhoppningarna är att få så många som möjligt att länsa sina konton hos de största företagen för att istället sätta dem hos de mindre aktörerna, ofta betraktade som mer hederliga.

Aktörerna har försvarat den påtänkta avgiften med att de måste kompensera för intäktsförluster som uppstår genom reformen Dodd-Frank. Där i specificeras exakt hur stora avgifter bankerna får ta ut på kontokortstransaktioner samt vilka avgifter som är lagliga och inte. Att Bank of America och de andra aktörerna tidigare ägnat sig åt klassiskt fuffens med just detta är tydligt. I alla fall om vi frågar Barack Obama, som vid ett tidigare tillfälle kommenterade ärendet så här:

– Deras argument är följande: ”Well, vet ni vad. Den här gömda avgiften som vi hade var förbjuden så vi kommer att hitta en annan avgift för att täcka upp för den förlusten.”

Tro nu för allt inte att bankerna bara kommer sitta still i båten och låta pengarna försvinna. För de största aktörerna kapar de nya reglerna intäkterna med totalt cirka 8 miljarder dollar, rapporterar Bloomberg News. För Bank of America rör det sig om 2 miljarder dollar i intäkter som försvinner och nu måste tas in på annat vis.

– Den strategi som de närmade sig var en flopp, säger Bart Narter, bankanalytiker på Celent till Bloombergs. För att få igen pengarna kanske bankerna börjar kräva att konsumenterna har mer pengar på kontona nu, eller att lönen sätts in direkt på banken. Eller så försöker de förändra konsumentbeteendet och minska kostnaderna för att hantera sina kunder.

Även om Bank of America lär se kritiken minska i och med det senaste draget är krisen fortsatt stor för bjässen.

KBW Bank Index, som samlar 24 bankaktörer, har rasat med 27 procent i år – allra störst är fallet för just Bank of America, ned 52 procent. Aktören är hårt pressat sedan det framför allt valde att köpa bolåneaktören Countrywide för 4 miljarder dollar 2008. Under den senaste tiden har stämningarna strömmat in till huvudkontoret i Charlotte, sedan Countrywide matat marknaden full med defekta produkter.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter