Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Hedgefondmagnaten Raj Rajaratnam åtalades på 14 punkter – och dömdes på lika många. Ett fängelsestraff på 15-20 år är att vänta – allt samtidigt som ett tydligt budskap har levererats till Wall Street: Vi tar till alla metoder vi kan för att dra er inför rätta om ni bryter mot lagen.

Nej, det är knappast Sverige det handlar om i det här fallet där insiderbrott tycks mer eller mindre omöjligt att få någon fälld för. För när Raj Rajaratnam – som genom sitt Galleon Group anklagades för att ha tjänat minst 45 miljoner dollar på hemlig information kring kvartalsrapporter och uppköp – dömdes i rätten i New York innebar det en stor framgång för myndigheterna.

Fallet var det största sedan Enron-chefen Jeffrey Skilling skickades till fängelse och vad som avgjorde det var enligt Wall Street Journal avlyssningarna – en metod som vanligtvis är reserverad för narkotika- och terrorbrott. Att myndigheterna använde sig av just avlyssningar har också fått Wall Street att, enligt samma tidning, skruva oroligt på sig med en vetskap om att fler åtal lär vara att vänta då myndigheterna tros sitta på mycket intressant information.

Under de senaste 18 månaderna har myndigheterna släpat 47 personer kopplade till insiderbrott till rätten – 36 har dömts skyldiga. För Raj Rajaratnam tidsbestäms domen i slutet av juli.

Läsning på ämnet:

WSJ: Wiretapped Voice Speaks Volume.
WSJ: Fund Titan Found Guilty.
NY Times: Next Up, A Crackdown On Outside Expert Firms.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter