Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Eftersom oroligheterna i Egypten knappast verkar lugna ner sig och det här är en börsblogg så måste vi givetvis ställa oss frågan om hur krisen påverkar börshumöret.

Svaret: Hyfsat mycket, faktiskt.

Ett bevis på det finns att hämta redan från fredagen. Under veckans sista handelsdag flydde investerarna på Wall Street mer osäkra placeringar, allt för att istället satsa på mer säkra kort (läs guld, US-dollar och schweizerfranc). Samtidigt tvingades Dow Jones till ett abrupt slut på sin åtta veckor långa uppgång och S&P 500-index gjorde sin största nedgång (närmare 2 procent) på ett halvår.

David Kelly, chefsstrateg på JP Morgan Funds, valde att sammanfatta situationen så här:

– Så länge som människor är oroade över den politiska instabiliteten i Mellanöstern så kommer det att tynga marknaden. Och den här historien kommer inte att ta slut över en natt.

Fortsätter krisen i Egypten innebär det också med största sannolikhet att även börshumöret på Wall Street kommer fortsätta dämpas, eventuellt till och med så pass att det helt tar udden av inslag som annars skulle kunna innebära stora lyft. Ett sådant är fredagens arbetsmarknadssiffror för januari.

Skälet till de negativa börsreaktionerna återfinns inte bara i att marknaden hatar osäkerhet (kanske allra mest politisk sådan), utan i det här fallet också att det finns farhågor för att krisen ska sprida sig från Egypten och till de oljeproducerande länderna i Mellanöstern. Detta skulle få oljepriset (som till följd av oroligheterna lyfte 4 procent redan i fredags) att sticka uppåt kraftigt.

Den amerikanska ekonomin börjar ju i alla fall någorlunda komma på fötter igen (BNP steg med 3,2 procent för fjärde kvartalet 2010, främst på grund av konsumtion men fortsatt tyngd av hög arbetslöshet) men ett högre oljepris kan lätt sätta käppar i hjulen för den fortsatta tillväxten.

– En ökning med 1 dollar per dag i oljepriset drar bort 12 miljoner dollar från den amerikanska ekonomin. Om spänningarna i Mellanöstern får oljepriset att stiga 5 dollar under bara tre månaders tid, innebär det att 5 miljarder dollar lämnar USA-ekonomin. Uppenbart är detta ingen bra strategi för att skapa nya jobb, säger Jason S Grumet, ordförande för researchfirman Bipartisan Policy Center, i ett uttalande.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter