Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Mitt i den egyptiska krisen tycks helgens intervju med Julian Assange i det eminenta tv-programmet CBS 60 Minutes ha fallit bort.

Dags att ändra på saken.

I intervjun, gjord av Steve Kroft, diskuteras nämligen kort den enorma läcka som utlovades i slutet av förra året gällande en amerikansk storbank. Av den har vi tyvärr ännu inte sett något, men då, i november 2010, konstaterade Julian Assange att materialet skulle ha sprängstoff nog för att ”fälla en bank eller två” samt att det fanns all anledning att dra liknelser med den kollapsade energijätten Enron.

– Det finns bara ett liknande exempel: Enron-mejlen. Varför var dessa så värdefulla? När Enron kollapsade i samband med rättsprocessen kom tusentals interna mejl ut och de fungerade som ett fönster där man kunde se hur företaget sköttes. Det var alla små beslut som stödde de flagranta brotten.

Även om Julian Assange fortfarande vägrar avslöja vilken storbank det rör sig om pekar flera uppgifter mot Bank of America och att Julian Assange själv ska sitta med datamaterial på 5 gigabyte inifrån banken. På frågan om varför han inte vill avslöja vilken bank det handlar om konstaterar Assange i CBS-intervjun enbart att han tycker det är fantastiskt om alla banker fortsätter att skruva på sig av oro.

Frågar du mig är det här som en julafton som aldrig vill ta vid.

Läckan sägs dock komma inom kort (i början av året… vilket väl inte säger så mycket) och enligt uppgifter till CNBC har Bank of America redan samlat på sig ett expertgäng om 15-20 personer som enbart arbetar i förebyggande syfte mot Wikileaks kommande publicering.

Nedan ser du intervjun med CBS. Delen om bankerna finns cirka 11 minuter in i avsnitt 2.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter