Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Dow Jones tog sig aldrig över 12.000 idag – men vi fick precis en annan godbit att sätta tänderna i.

Även om det var högst väntat så var det lika högst oklart när beskedet skulle komma. Men nu har så slutligen LinkedIn lämnat in ett så kallat S1 till finansinspektionen SEC. Det är det första steget för att kunna genomföra en börsnotering, som förväntas uppgå till 175 miljoner dollar. Företaget har flera externa investerare, däribland riskkapitalbolagen Bessemer Venture Partners, Bain Capital Ventures och affärsystemjätten SAP.

S1-dokumentet innehåller lite intressant information om LinkedIns tillväxt och lönsamhet: Under de första nio månaderna 2010 drog företaget in 161 miljoner dollar och gjorde en vinst på 1,85 mlijoner dollar. Det kan jämföras med Facebook som enligt uppgifter tjänade 355 miljoner på de 1,2 miljarder dollar företaget drog in under samma period.

Nätversföretaget LinkedIn – som med lite blida ögon kan ses som affärsvärldens svar på Facebook – har enligt dokumentet 90 miljoner medlemmar i cirka 200 länder, varav 40 miljoner medlemmar finns i USA. Enligt företaget självt tillkommer en medlem varje sekund.

Bakom LinkedIn står grundaren Reid Hoffman och  hans fru Michelle Yee. Tillsammans kontrollerar de 21,4 procent av företaget. Det är dock inte det enda börsaktuella företaget som Reid Hoffman har händerna runt just nu – även spelföretaget Zynga, där han sitter i styrelsen, väntas kliva mot börsen under 2011.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter