Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Federal Reserve gjorde ingen besviken när de inte gjorde någonting alls igår (räntan oförändrad, de ekonomiska bedömningarna om framtiden knappt justerade).

Så låt oss därför rikta blicken åt ett annat håll: Dow Jones.

I börssvängar pratas ofta om magiska eller psykologiska gränser. Många experter, och journalister förstås, pekar ut nivåer som indikatorer väntas bryta igenom – och när så väl görs ska det snarare bara fortsätta upp än ner. Ibland görs stora nummer av att en sådan gräns bryts, som när dollarn för några år sedan kostade under 6 kronor.

Dow Jones är nu på väg att ta sig över en sådan gräns.

Under gårdagen stängde indexet på 11.985 – en nivå som Dow Jones legat omkring ända sedan veckan började.

Skillnaden nu var dock att Dow Jones under gårdagen var uppe och trippade över den psykologiskt så viktiga nivån om 12.000 – och det för första gången på två och ett halvt år.

Idag riktas därför alla blickar mot stängning – ska gränsen passeras?

Tveksamt skulle jag säga. Särskilt som det kommit ny statistik innan öppning som väntas dämpa börshumöret.

Dels sjönk orderingången på varaktiga varor i USA med 1,3 procent i december jämfört med november, dels ökade antalet som söker arbetslöshetsunderstöd med hela 51 000 personer till 454 000 jämfört med föregående vecka. Det sistnämnda kan dock vara kopplat till det snökaos som var den 12 januari i USA eftersom antalet som söker stöd historiskt sett alltid ökar veckan efter snökaos.

Det finns ett ordspråk som säger att en bild säger mer än 1000 ord. Idag svänger jag om det till att en video säger mer än de 5000 ord jag skulle kunna skriva om det här. Hämta en kopp kaffe, klicka på bilden nedan och landa hos MSNBC, bläddra ner och spana in inslaget som tittar närmare på återhämtningen i olika skikt. Intressant oavsett om det blir någon passering förbi 12.000 idag eller inte.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter