Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Vaknar av att grannen ovanför har vattenläcka och att det drippar rätt duktigt rakt ner i sovrummet.

Den morgonen, alltså.

Det kan bara gå uppför efter något sådant.

Suck.

En suck av oro vill även aktieägare runt om i USA – okej, det är en övergång som knappt ens tv-sportens Peppe Eng skulle klara sig undan med… – undslippa framöver. Därför höjs nu kraven, enligt Wall Street Journal, om att de ska få vetskap om dels hur successionsordningen ser ut i ett företag, dels vilken hälsa dess vd har.

Allt, givetvis, i spåren av att Steve Jobs i förra veckan (tillfälligt?) lämnade Apple.

Företaget är dock ett av flera som på sitt kommande aktieägarmöte, den 23 februari, kommer att rösta om att just successionsordningen ska offentliggöras. Och jag kan se flera för- och nackdelar med detta, och förstå påtryckningarna. Däremot är frågan om att offentliggöra vd:ns hälsa lite knepigare att förhålla sig till.

Å ena sidan är hälsan nog att betrakta som något privat, å andra sidan är vd:n någon som definitivt avgör hur företaget mår och hur aktieägarna ska agera, särskilt kanske just i fallet med Apple där Steve Jobs är Den Stora Visionären.

Att lagstifta om att ett företag måste offentliggöra vd:ns hälsa har redan tidigare varit uppe till diskussion, enligt Harvey Pitt, tidigare ledamot i finansinspektionen SEC. Den gången, kring millennieskiftet, slutade samtalen i att SEC sträckte sig till att kunna erbjuda företag hjälp i hantera frågor som dessa.

Men diskussionerna går nu alltså igen kring detta ämne, och att SEC inom den närmaste tiden kommer att ta upp frågan igen lär knappast vara någon högoddsare.

Apple är dock inte det enda företag som under den senaste tiden haft problem med vd:ns hälsa.

Livsmedelstillverkaren Sara Lee meddelade för ungefär ett halvår sedan att dess vd Brenda Barnes var sjuk och tillfälligt lämnade företaget  – allt för att en månad senare avslöja att hon fått en stroke. Strax därefter avgick hon från vd-posten.

Försäkringsjätten AIG meddelade i september att vd:n Robert Benmosche drabbats av cancer, av vilken typ är dock inte känt. I februari ska däremot styrelsen få ta del av Benmosches senaste hälsouppdatering och då besluta om hans framtid i företaget.

Vad tycker ni? Har aktieägarna rätt att få insyn i vd:ns hälsa och företagets successionsordning?

Övrigt läsvärt om Apple: NY Times tecknar ett slags porträtt av Tim Cook som tar över efter Steve Jobs samt CNBC skriver om Ipad som en indikator på näringslivets hälsa.

En sista sak – imorgon håller Obama sitt State Of The Union. Han kommer att fokusera på jobben. Utrikesdelen på SvD kommer att tackla detta men om jag hinner ska jag försöka randa ur mig lite ord också. Till dess får ni läsa om det hos CNBC.

Nu ska jag kämpa vidare med vattenläckan.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter