Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Nu börjar det hända saker, minsann.

Det stökas om i styrelserummen, Warner Music vill inte längre ta hand om sig självt och Bank of America levererar en rapport sämre än förväntat.

Vi börjar i styrelserummen.

1. Google turns Page. Eller ja, förlåt. Men som gammal rubrikmakare kunde jag inte hålla mig från att plita ner den alldeles självklara amerikanska varianten, som dessutom med blida ögon skulle kunna gå att göra till en koppling till kungen.

För ni minns väl den märkliga presskonferens efter otrohetsaffären där han konstaterade att familjen ”Skulle vända blad”. Eller ja, klart ni gör. Det går ju inte att glömma eftersom det var det årets sämsta framträdande alla kategorier.

Men – för att återgå till allvaret: Eric Schmidt kliver alltså högst oväntat ner som vd för Google för att istället bli arbetande styrelseordförande. Ny på posten blir istället medgrundaren Larry Page.

Förändringen – som presenterades i samband med att den starka rapporten för det fjärde kvartalet lades fram, men vilken nu kommit helt ur fokus – är högst oväntad. I ett blogginlägg skriver Larry Page att han nu kommer att fokusera på produktutveckling och teknologi, vilket är hans främsta styrkor. Exakt vad som är att vänta är oklart, men det bör nog ses i ljuset av att Google misslyckats med att köpa upp världens snabbast växande företaget, Groupon, samt känner sig kraftigt hotade av Facebook. Eller som SvD Näringslivs telekomreporter Tomas Augustsson skriver i sin artikel:

”Att Google behöver bli snabbare i beslutsfattandet har också blivit tydligt för omvärlden de senaste åren. Företaget har bland annat tvingats se på när ett annat amerikanskt it-företag, Facebook, snabbt seglat fram och lagt beslag på allt mer av den tid som hundratals miljoner personer lägger på internet.
Google har samtidigt haft svårt att få fram sociala nätverkstjänster som kan konkurrera med Facebook. Populariteten för Facebook kan på sikt bli ett hot mot Googles möjligheter att dra in pengar från annonser som publiceras på bolagets sajter.”

På presskonferensen som hölls efter att nyheten presenteras slängde dock Eric Schmidt ur sig en kommentar som jag inte riktigt kan släppa.

– Larry is ready. It’s time for him to have a shot at running this.

A shot?

You tell me. Men om jag hade tagit över efter Eric Schmidt hade jag kanske förväntat mig några bättre ord än att jag var redo att få ett försök…

2. Hewlett-Packard stökar om rejält i sitt styrelserum – allt i spåren av att vd:n Mike Hurd tvingades bort sedan det riktats sexuella anklagelser mot honom. Det tog, enligt företagets ordförande, ”a lot out of this board”. Hurd blev senare värvad till Oracle.

Anyways. De som lämnar it-jätten är John Joyce, Lucille Salhany, Joel Hyatt och Robert Ryan. De två förstnämnda väljer enligt källor till New York Post att avgå självmant, medan de två sistnämnda tvingas bort efter att ha gett Mike Hurd alldeles för mycket stöd.

Och det är inte vilka ersättare som helst som Hewlett-Packard nu plockar in: Shumeet Banerji, vd på Booz & Co, Gary Reiner, tidigare toppchef på General Electric, Patricia Russo, tidigare vd på Alcatel-Lucent, Dominique Senequier, vd på Axa Private Equity, samt Meg Whitman, tidigare vd på Ebay.

Rätt bra uppfräschning om ni frågar mig.

Titta bara på Meg Whitman som under sina tio år på Ebay tog företaget från 30 anställda och med intäkter på 4 miljoner dollar per år till 15 000 anställda och intäkter på 8 miljarder dollar. Steget in i Hewlett-Packard bör för övrigt betyda att hon nu lagt alla politiska planer bakom sig efter att tidigare ha försökt bli ny guvernör i Kalifornien. Hon spenderade mer än 160 miljoner dollar ur sin egen ficka, men utan att lyckas. Mycket pengar? Jo. Men hon har så hon klarar sig undan nudeldieten ett tag till. Meg Whitman är god för cirka 1,3 miljarder dollar.

3. Warner Music vill säljas. Eller bli uppslukade av EMI. En av skivbolagens verkliga jättar har nu gett Goldman Sachs i uppdrag att försöka hitta en ny framtid för företaget. Uppköpsförsök av företaget gjorts tidigare. Mer om det hittar du här.

4. Bank of America gjorde knappast någon vidare glad med sin rapport. Förlusten på 1,2 miljarder dollar, inklusive goodwillnedskrivningar på 2 miljarder dollar, var sämre än förväntat. Resultatet är främst kopplat till dåliga bostadslån och i den inledande handeln föll aktien närmare 2 procent för att sedan kretsa kring nollstrecket. Förlusten per aktie ligger på 0:16 dollar per aktie. Samma kvartal 2009 skrevs förlusten till 5,2 miljarder dollar, eller 0:60 dollar per aktie.

Viktigt att komma ihåg här är att USA:s största bank och privata långivare är något av en  indikator på det ekonomiska tillståndet hos det amerikanska folket. Det må ännu inte vara bra, men i alla fall bättre – vilket övriga bankrapporter också visat tecken på. För sjätte kvartalet i rad minskade antalet personer som inte kunde betala tillbaka på sina lån. Företagets kreditkortsverksamhet visar minskade förluster på 414 miljoner dollar jämfört med det tredje kvartalet 2010.

Nu säger sig koncernchefen Brian Moynihan räkna med tillväxt 2011, men ser samtidigt två-tre hårda år framför sig på bostadsmarknaden i USA.

Hm. Det här blev nog ett blogginlägg i längsta laget.

Den som har kämpat sig ända hit förtjänar helt enkelt en liten fredagsbelöning:

YouTube Preview Image

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter