Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Här i New York har vi inte bara ägnat de senaste timmarna åt att hajpa sönder morgondagens slutspelsfajt i NFL mellan New York Jets och New England Patriots, höja på ögonbrynen åt republikanen Erik Ulrich som vill tvinga på alla cyklister en slags id-bricka eller äcklats av en närgången råtta på tunnelbanan.

Vi har dessutom tagit emot nyheten om att Spotify slutligen är på väg att nå sina drömmars mål – USA.

Det är visserligen tabloiden NY Post som rapporterar, men med det sagt så kör vi:

Enligt tidningens källor är den svenskgrundade musiktjänsten nu bara dagar ifrån att skriva ett avtal med Sony plus en annan stor aktör. Vilken den är avslöjas dock inte, men rent formellt återstår egentligen bara pappersexercis hävdar NY Post. Eller som en person med insyn säger till tidningen:

– De har avtalen nu.

Spotify väljer dock att ligga lågt. När tidningen intervjuar en talesperson för företaget blir det enda svaret att ”förhandlingarna går bra, men vi kan ännu inte bekräfta någonting.”

Skulle Spotify kliva in i USA bäddar det slutligen för en rejäl fajt med de redan existerande aktörerna Pandora och Grooveshark. Företaget hade tidigare hoppats på en lansering i USA redan 2009, vilken senare sköts upp till slutet av 2010. Den främsta stötestenen i förhandlingarna har enligt flera källor varit att skivbolagen inte velat ge tummen upp till tjänstens gratisvariant, finansierad genom att annonser dyker upp i tid och otid. Istället har de amerikanska skivbolagen ställt krav att Spotify redan på förhand ska slänga upp ett par rejäla checkar – totalt värda runt 100 miljoner dollar.

Rapporteringen i NY Post kommer mindre än en månad efter att Sony lanserade sin nya tjänst Music Unlimited, vilken strömmar musik direkt till Playstation3 eller tv-burkar från Sony. Tjänsten väntas släppas i USA under 2011.

Just det. Den som är lite kinkig med råttor och någon gång har tänkt att besöka New York gör nog bäst i att inte klicka på den där Youtube-länken längst upp.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter