Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det måste ske en förändring: Tyskland borde få mer att säga till om i Europa. Det anser SEB:s vd Annika Falkengren, även om hon förstår att det är svårsmält för andra länder.
– Man kan inte vara 25 personer runt bordet som bestämmer, säger hon.

För ett år sedan på SEB:s seminarium här i Båstad blev det tydligt att det fanns en spricka bland bankens toppchefer i synen på den ekonomiska politiken (det skrev jag om här). Annika Falkengren sa då att hon ser det som ”osannolikt att länder lämnar euron”, medan SEB:s seniorekonom Klas Eklund tvärtom såg det som rimligt att länder skulle lämna. Hittills med facit i hand är det tydligt vem som fick rätt.

– Oerhört pinsamt, säger Klas Eklund skämtsamt efter seminariet när SvD intervjuar Annika Falkengren, som skrattar högt. Men frågan om hur bra prognosmakare egentligen är på sitt jobb ställs på sin spets.
– Det visar ju att det är svårt att sia om framtiden, för materian ändras hela tiden, säger Falkengren och utvecklar:

– Jag har haft stor respekt för det politiska spelet. Och jag har varit ganska intresserad av historia och läst mycket om hur hela eurosamarbetet kom till efter andra världskriget.

Annika Falkengren anser att hon genom sitt historieintresse har fått ”större respekt” för vad som görs i Europa.

– Jag försöker göra affärsplaner med långsiktighet, men man vet ju aldrig hur det utvecklar sig. Jag tror inte man kan säga att någon kan det här bättre än någon annan.

Men du verkar ju uppenbarligen ha haft bättre koll?
– Ja, jag kan ha känsla. Det handlar om att vara ute mycket i verkligheten och träffa kunder. Jag lyssnar mycket på kunderna, för det är de som bettar: hur mycket lager bygger de upp, hur mycket fabriker köper de, hur mycket expanderar de? Det är sådant man får känsla för.

Falkengren

Under seminariet gjorde Annika Falkengren tydligt att hon är för en Bankunion för euroländerna och betonar vikten av harmoniserade regelverk. Hon tycker att länderna inom Europa måste samarbeta bättre och framför allt ha ett starkt ledarland.

– Det måste ske en förändring. Det är bara att titta på vilken ledningsgrupp som helst, man kan inte vara 25 personer runt bordet som bestämmer. Man har varit för många och alla har ”chippat” in någon liten sak. Det bästa är nog om Tyskland tar ordförandeklubban, och det är naturligtvis svårsmält för andra stora länder. Men jag tror att det måste vara färre som bestämmer.

SEB-chefen utvecklade senare sitt resonemang för SvD Näringsliv:
– Tyskland är ett väldigt starkt land. Det har kommit igenom krisen på ett väldigt bra sätt. Man har hållit emot och inte överspenderat. De som sköter sig bäst borde få mer att säga till om, säger Falkengren och tillägger att en mer gemensam finanspolitik måste till ”annars går det inte.”

På SEB:s hemmaplan i Sverige har samtidigt kampen om bolånekunderna trappats upp. Nordea har kraftigt sänkt sitt listpris, men SEB ligger fortfarande lägst i SvD:s Räntekartan där läsarna rapporterat in sina förhandlade räntor.
– Jag upplever att det alltid varit konkurrens på bolån, sedan tror jag att det är ganska individuellt när man går in på banken, alltså skillnad på ett listpris och ett riktigt pris, säger Annika Falkengren.

LÄS MER: Swedbanks vd: därför har vi ett bolånekrig.

Även om SEB-vd:n inte vill slå fast huruvida vi har en bostadsbubbla eller inte upprepar hon flera gånger att hon har repsket för den ökade skuldsättningen.
– Jag har respekt för att vi har ett stort skuldberg. Men jag tror frågan är större än att bara säga åt bankerna att inte låna ut pengar till bostäder.
Hon anser snarare att det är en fråga om hur ”vi hjälper unga och andra att få ett boende där jobben finns.”
– Då är det byggandet som måste komma igång, och att se till att det finns hyresmöjligheter. Så jag tror skon klämmer på flera ställen. Men det löser sig inte genom att bankerna bara slutar låna ut till bostäder.

 

Alla Båstadsintervjuer:

Erik Paulsson: ”muthärvan var en fantastisk utbildning

Jan Olsson: ”Jag är aldrig orolig för Europas framtid”

Anders Nyrén: Vänj er vid högre ersättningar

Gardell ratar svenska bolag

Sundewall: Svenska styrelser är för fega

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter