Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Hon är en av få svenska ledamöter som lämnat stora styrelser i protest, som SJ och Swedbank. Caroline Sundewall anser att ”det är en väldig feghet i det här landet”. Hon anser samtidigt att det är dags för Wallenbergbolaget Stora Enso att förklara sig.

SvD Näringsliv möter Caroline Sundewall, ordförande investmentbolaget Svolder, i Båstad mitt under ett tennispass.
Hon är en av flera i näringslivskretsar som har reagerat starkt på Svt-dokumentären om skogsjätten Stora Ensos siffermygel. I korthet handlar det om hur bolaget, med familjen Wallenberg som stor ägare, har försökt dölja misslyckade affärer för mångmiljardbelopp.

LÄS MER: Målet borde vara att minska fusket
– Det förvånad mig att efter den här tv-dokumentären blev det en så begränsad diskussion. Hade jag jobbat på Stora Enso hade jag känt visst behov av att man från bolagets sida får ut sin version, säger Sundewall.
– Om bolaget säger att allt har utretts och ägarna har fått ta del av det, medan ägarna säger att de inte fått del av utredningen då är det knasigt. Några ägare har sålt av andra skäl, som diskussionen kring deras anläggningar i Kina. Men om det finns en vettig förklaring, kom fram med den! Stora Enso måste förklara sig.

I skogsbolaget fanns en så kallad whistleblower, som tvingades sluta efter att han framfört obekväma åsikter om redovisningen. Caroline Sundewall anser att vi har en för dålig whistleblowerkultur i Sverige, även om det går åt rätt håll.
– Vi är ett litet land, och det är en väldig feghet i det här landet. Man vågar inte gå emot, utan man vill bli bjuden på tillställningar och vill inte ses som någon som tjallar på andra.

Foto: Janne Næss / SvD/ kod 71748   Carolin Sundewall, Båstad 2013

Hon lever som hon lär och har själv lämnat flera styrelser, däribland SJ och Swedbank, i protest. För två år sedan lämnade hon även Electrolux styrelse efter sex år. Då ville hon inte svara på huruvida vd:n Keith McLoughlins extremt generösa ersättning – som kunde ge honom 74,5 miljoner kronor i total ersättning året efter – hade med avhoppet att göra. Men nu blir det tydligt hur hon såg på vd:ns ersättning.

– Man ska ha bra betalt när man är anställd, man ska ha en ersättningsmodell som är begriplig för omvärlden. Sedan ska den vara försvarbar och skicka rätt signaler till övriga anställda. Då tycker jag att inte att man ska ha ett väldigt högt avgångsvederlag om man missköter sitt jobb och tvingas sluta. Det skickar fel signaler.
Hon har förståelse för att en vd har ett visst skydd, eftersom man saknar anställningsskydd och i praktiken kan sparkas på dagen.
– Men det får inte bli astronomiska summor.
Blev det för hög summa för Electrolux vd?
– Det blev en väldig reaktion när man skulle ha en amerikansk vd och kompensera honom för att han ska vara i Sverige, och dessutom hade han ett tidigare pensionsavtal som han skulle kompenseras för. Man kan säga att det tillhör ett av de mer generösa avtalen som jag har sett.

Caroline Sundewall har också styrelseerfarenhet från delstatliga Telia Sonera och helstatliga SJ. Och hon har en del synpunkter på hur det är att jobba i statligt kontrollerade bolag.
– De personer som håller på med ägarstyrning hos staten byts ofta ut, de säger en sak och sedan ibland plötsligt ändrar sig ministrarna och då måste allt ändras, säger hon och jämför med sina nuvarande styrelser med bland annat finansmännen Carl Bennet eller Hans Mertzig som ägare.
– Där har vi direktkontakt, det är snabba och tydliga besked. Så det är olika ägarstyrningar, det kan jag lugnt säga. I vissa branscher är det olämpligt att staten är ägare, för de har för många uppgifter och det blir en målkonflikt.

båstad byline

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter