Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

”Bättre än väntat”, ”sämre än väntat” eller i undantagsfall ”i linje med förväntningarna”. Det är så bolagens kvartalsrapporter, som under dagarna väller in, snabbast kategoriseras. I dag väcktes jag av nyheten på morgon-tv att Swedbanks kvartalsrapport var bättre än väntat. Det går att läsa över allt nu på morgonen.

LÄS MER: Bättre än väntat för Swedbank

Personligen kan jag inte bry mig mindre om ett resultat är sämre eller bättre än väntat.

Det är närmast oväsentligt. För vad säger det om Swedbanks resultat? Egentligen, ingenting. Det säger möjligtvis om resultatet var förutsägbart eller inte. Det säger något om hur rätt eller fel ett gäng analytiker hade räknat i sina excelark.

Det handlar ytterst lite om hur det går för Swedbank. Fokus läggs på vad 20-30 personer har förhandsgissat om bankens resultat. Men numera har förhandsuträkningarna ofta ingen återspegling på börskurserna.

Swedbank gjorde en rörelsevinst på 5 059 miljoner kronor. Det är en ökning jämfört med motsvarande kvartal i fjol på 4 894 miljoner. Men analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5 008 miljoner kronor. Resultatet blev alltså lite ”bättre än väntat”.

Efter en kvarts handel hade Swedbanks aktie backat med 1,1 procent på en annars svagt stigande börs.

Det måste ändå vara själva definitionen av att rapporten faktiskt var sämre än väntat.

För vem är egentligen domaren av rapporten – ett 20-tal analytiker, eller en hel aktiemarknad med hundratusentals handlare?

Svaret borde vara glasklart.

Skärmavbild 2014-04-28 kl. 09.36.07Skärmavbild 2014-04-28 kl. 09.36.40Skärmavbild 2014-04-28 kl. 09.34.56

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter