Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Statens bank SBAB är fortfarande ett vd-löst bolag. Trots att det är fyra månader sedan bankens vd fick lämna har ingen ny utsetts. Samtidigt fortsätter chefskarusellen – och man gör sig av med både finansdirektören och kommunikationschefen. 

I januari i år meddelade SBAB:s styrelse att man valt att avsätta vd Carl-Viggo Östlund. Då sa ordförande Bo Magnusson att processen att rekrytera en ny vd sätter i gång omedelbart. Nu har det gått fyra månader och ingen ny lösning har kunnat presenteras. Samtidigt meddelade banken i veckan att man byter ut sin finansdirektör, samtidigt som kommunikationschefen lämnar. Precis som i fallet med vd är man inte överens om bankens framtida riktning.

– Vi har olika syn på kommunikations- och ledarskapsfrågor, säger den tidigare kommunikationschefen Jonas Burvall, som hade följt med Carl-Viggo Östlund från Nordnet till SBAB.

– Jag hade ett tydligt uppdrag när jag började och det är inte kvar. Då handlade det om att externt ta plats på marknaden, i marknadsföring och övrig kommunikation. Det handlade om att bana väg för SBAB som bank, säger Jonas Burvall.

Enligt olika uppgiftslämnare vill ordförande Bo Magnusson ha en mer lönsam storbanksprofil på banken, medan de som nu lämnar ville vara mer av en ”bankutmanare med kundfokus”. Det ska också vara en person med erfarenhet från storbank man nu söker som vd.

Magnusson själv har tidigare varit på SEB i 30 år, senast som vice vd och ställföreträdande koncernchef, men lämnade 2011 efter oenighet med bankens vd Annika Falkengren. Han tillträdde som ordförande för SBAB för drygt ett år sedan.

LÄS MER: Därför blev Falkengren av med sin högra hand

Bo Magnusson vill inte bekräfta uppgifterna om att han vill göra mer storbank av SBAB. 

– Det är inget ämne. Han har sagt att jag hade konstiga krav vad gällde finansiell planering. Men det får stå för honom, säger Bo Magnusson och syftar på den tidigare vd:n. Bo Magnusson har tidigare sagt att vd-avgången handlade om att SBAB måste bli mer lönsamt.

Men uppgifterna om storbanksprofil stöddes till viss del i veckan när en ny finansdirektör tillfälligt utsågs och Lennart Krän fick lämna. Den nya finansdirektören Mikael Inglander har bland annat varit vice vd på Swedbank. Senast var han vd på inkassobolaget Lindorff Sverige.

I vanliga fall brukar först en ny vd utses för att sedan själv få utse sitt lag, så tycks det alltså inte bli här.

– Jo men den nya CFO:n är en interimistisk lösning, i väntan på att vi har en ny vd på plats, på grund av just det du säger: att den nya vd:n ska bygga sitt team, säger Bo Magnusson.

Många trodde att det skulle vara klart med ny vd före årsstämman, när blir det klart?

– Det blir före sommaren i alla fall, så mycket kan jag säga.

Skärmavbild 2014-05-09 kl. 14.47.17

Jonas Burvall, Carl-Viggo Östlund och Lennart Krän har i år lämnat SBAB. 

 

* Den här bloggen kommer inte att uppdateras närmsta månaderna, pga ledighet.

Fler bloggar