Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det är inte bara julafton att vara på börsen. Det säger fastighetsentreprenören Erik Paulsson, som ska ta ännu ett bolag mot börsen nu. I en intervju med SvD berättar han också om förra årets mutanklagelser som han ser som ”en fantastik utbildning.” 

Vi möter fastighetsmagnaten Erik Paulsson på sitt kontor med utsikt över hela tennisarenan i Båstad. Paulsson, som har varit med om flera börsnoteringar tidigare, äger via bolag 24 procent av fastighetsbolaget Platzer som nu ska börsnoteras.

– Det har legat på vänt länge. Vd:n har varit väldigt intresserad av att vara på börsen. Han har velat det i flera år, men först nu är bolaget i den storleksordningen att det platsar för börsen, säger Erik Paulsson.

De senaste nya börsbolagen har det inte gått så bra för.   

– Nej precis. Och jag har sagt ”var försiktiga pojkar, det är inte bara julafton att vara på börsen”, berättar han men just i dag går det bra för Paulssons fastighetsbolag på börsen. Han visar sin telefon hur de har klättrat på börsen under dagen.

Fabege har gått upp så att det visslar om det.

Foto: Janne Næss / SvD/ kod 71748   Erik Paulsson 2013-07-11

Nu när det är ett år kvar till valet, vad är de viktigaste politiska frågorna?

– Sysselsättningen. Och barnbidraget tycker jag man ska höja. För då får barnföräldrar och ungdomar lite bättre ekonomi.

Men hur ska man göra för att komma till rätta med arbetslösheten?

– Det är bara att se till att man ger ett stöd i marknaden. Statsministern sa att man ska få cirka 50 procent stöd av staten om man tar in ungdomar som lärlingar.

Om det skulle bli verklighet, skulle ni ta in flera ungdomar i era bolag?

– Ja absolut. Hur många kan jag inte svara på, men jag skulle rekommendera våra vd:ar att göra det. Det går väldigt många ungdomar lediga nu och det tycker jag är tragiskt.

Vad var ditt första jobb?

– Jag sålde Kvällsposten. Det var jätteroligt.

Förra året var Erik Paulsson indragen i muthärvan kring arenabygget i Solna. Åklagaren yrkade på att han skulle dömas för bestickning, men han friades från alla misstankar, men stadsdirektören Sune Reinhold däremot dömdes för mutbrott.

– Det är jättetråkigt att det lades så mycket krut på något som var så fel, säger Erik Paulsson och berättar att Sune Reinhold gick bort i cancer förra veckan.

– Han var en fantastisk människa.

LÄS MER: Från Båstad till Solna tingsrätt

Hur ser du själv på att ha gått igenom en sådan process?

– Det är en fantastisk utbildning. Man lär sig mycket av det. Att sitta och bli anklagad och anklagad för något när man vet att man inte har gjort något fel. Det hade i sådana fall varit bättre att få en sådan erfarenhet när jag var 20-25, för man lärde sig så mycket, säger han och tillägger:

– Men det var samtidigt bra att genomgå, jag är rätt stryktålig.

båstad byline

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter