Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Nordeas ordförande Björn Wahlroos har i veckan flaggat för att aktieutdelningen ska höjas mer. Samtidigt kommer uppgifter om att finlandssvensken har bokfört sig i Sverige. Det bäddar för att även banken stannar i Stockholm – tvärtemot vad spekulationer och hans egna hot gjort gällande.

Efter flera år av nedsolkat varumärke, med omtalade lägenhetsaffärer och kritiserade fonder, är det som om Nordea har bestämt sig för att vända utvecklingen. Att banken ännu är illa ansedd vittnades om i dag när en undersökning, Anseendebarometern, visade att storbanken får nya bottenbetyg. Målet kanske inte är att vara bäst i klassen, men Nordea verkar i alla fall vilja sikta på att inte vara värst av storbankerna längre.

För trots att Nordea är större än de tre andra storbankerna tillsammans, har banken inte högst styrelsearvoden. Man har heller inte högst bolåneränta av storbankerna, utan ligger sett till listpriset lägst av alla banker med 2,63 procent i tremånadersränta. Nordea har heller inte högst aktieutdelning i relation till vinsten bland storbankerna.

Det är som om styrelsen, med ordförande Wahlroos, har inväntat kollegorna för att våga ta ställning till hur hög utdelning man ska våga ge. Nordea har inte råd imagemässigt att ta ledartröjan i utdelningsligan. Men nu när Swedbank tog i från tårna med sin utdelning låter det annorlunda från Nordea.

På klassiskt sandlådemanér pekar Wahlroos på Swedbanks ordförande Anders Sundström och säger ”får han får jag med”.
Nordea delade ut 56 procent av nettovinsten för 2013. Medan Swedbank var den bank som delade ut störst vinstandel och skyfflade ut 75 procent av nettovinsten till aktieägarna. Det var i tisdags Björn Wahlroos sa till Bloomberg News att Nordea med stor sannolikhet ska höja sin utdelning för att matcha Swedbanks utdelningsnivå.

LÄS MER: Nordea siktar på höjd utdelning

Samtidigt rapporterade DI i går att Björn Wahlroos har skrivit sig i Sverige. Enligt tidningen är det tack vare den fördelaktiga skattesituationen i Sverige med de avskaffade arvs-, förmögenhets-och gåvoskatterna. Wahlroos har tidigare sagt till magasinet Forum för ekonomi och teknik att det är ”klokt för en förmögen familj som funderar på arvsarrangemang att bosätta sig i Sverige.”

Det har länge spekulerats i att Björn Wahlroos vill flytta Nordeas huvudkontor till Finland. Han har ifrågasatt varför svenska banker ska ha högre kapitaltäckningskrav än andra länder och hotat med att banken kan lämna Sverige.

Men för att få vara folkbokförd i Sverige måste Nordeas ordförande tillbringa majoriteten av sin tid här. Även om han inte sitter på Nordeas kontor varje dag ger bokföringen ändå en lugnande vink till bankens anställda: huvudkontoret ser inte ut att lämna Stockholm i närtid.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter