Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

För Swedbank är gårdagens haveri en stor katastrof. Inte bara för bankens kunder som inte kunde handla under några timmar. Det blottar samtidigt hela kortsamhällets skörhet. 

I går kväll satt 4 miljoner bankkunder med plastkort utan värde. Det spelade ingen roll hur många gånger en Swedbankkund bad taxichauffören eller servitrisen att dra kortet. Det fungerade inte. Varken mobil, nätbanken eller betalkort gick att använda under sex timmar. Som kund blir du maktlös.

LÄS MER: Kontanter fasas ut hos bankerna

För Swedbank är problemet större än några timmars arga kunder. Gårdagens händelse riskerar att rubba förtroendet för kortsamhället – just den utveckling där Swedbank har ledartröjan. Swedbank är störst på kort i Sverige. Banken har länge, med välslipade argument, vurmat för att kontanter helst borde utrotas. Men hela argumentationen brister när det inte längre är en självklarhet att korten och internetbanken fungerar.

Bankerna har allt att vinna på att pengar, tillgångar och skulder, förpassas till den digitala världen. Det är betydligt mer lönsamt. Själva kortavgiften på omkring 200 kronor per år från kunderna är bara en del av inkomstflödet. Varje gång du drar ditt kort tjänar banken lite pengar, och knaprar från handelns omsättning. Av de 80 öre per kortköp, som de flesta handlare får betala för varje korttransaktion, går merparten till den kortutgivande banken.

LÄS MER: Swedbank utslagen i flera timmar

I Sverige görs omkring 2 miljarder korttransaktioner årligen. Det blir alltså ett stort bidrag till bankvinsterna. Men den riktiga drömmen är att fler kunder handlar med kreditkort, som ger ännu högre intäkter till banken.

Haveriet i Swedbank visar också på en större utmaning som storbankerna har med sina it-system. De gamla systemen behöver rustas upp, och under övergången riskeras problem. Man kan inte gärna be kunderna ta några timmars paus i sin vardag ”på grund av renovering”.

Swedbank kan alltid säga att gårdagens kaos inte borde ha inträffat. Eller som banken uttryckte det på sin facebooksida tidigt i morse: ”Det är stabilt, som Dr Alban skulle sagt”.

Den lättsamma tonen säger något om den verkliga stabiliten i systemen.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter