Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Många har reagerat på Anders Nyréns uttalande i tisdagens SvD, en text som inte tycks ha undgått någon i Båstad. Ingen vill uttala sig öppet om maktbolagets vd, men många mumlar över hans beräkningssätt när han konstaterar att ”Vi, Industrivärden, går bäst”.

En bankanställd påminner om en graf på Industrivärdens egen hemsida som jämför bolagets aktie med börsindex (OMXSPI)

image002

LÄS MER: Maktspelare möts i Båstad

Anders Nyrén upprepade också – vilket inte fick plats i tidningsintervjun – att styrelsearvodena kommer behöva öka i svenska börsbolag.

– Vi måste vänja oss vid det, för ju större krav på bolagen så blir det ökad ersättning. Så det finns anledning att se över ersättningarna, och det pågår. Det är en trend som kommer fortsätta.

 

Dan Brännström, generalsekreterare i Far (revisorernas branschorganisation) var snabb att hänga på resonemanget på twitter:

Skärmavbild 2013-07-11 kl. 13.09.21

Foto: Janne Næss / SvD/ kod 71748   Anders Nyrén  2013-07-11

Anders Nyrén, intervjuas just nu på ett frukostseminarium i Båstad av DI, och han har starka synpunkter på den så kallade ”marknaden”.

Att centralbankerna, framför allt i USA, inte stimulerar ekonomin lika mycket som tidigare tycker han borde ses som positivt – men tvärtom har det spritt oro på börserna.

– Jag tycker marknaden är lite speciell. För tänk om man var sjuk och doktorn talade om att du inte behöver medicin längre, då borde man vara ganska glad när man går därifrån för då håller man på att bli frisk, säger han och fortsätter:

– Men när centralbanken i USA talar om att ekonomin börjar bli så stadig och frisk att man inte behöver stimulansåtgärder då blir marknaden panikslagen. Det är inte sunt. Det är snarare positivt att vi får normaliserade räntor. Det behövs i världen.

Han säger annars att han ser lite ljusare på den globala ekonomin just nu.

– Det är inte alls lika skakigt som det var för ett år sedan. Men det finns fortfarande frågetecken. I södra Europa är det tyvärr inga frågetecken, där är det utropstecken. Det är långt ifrån normaliserat, det finns tecken på att det börjar vända så sakteligen. Men det är en väldigt lång väg att gå.

– Banksystemet är inte rekapitaliserat. Vi har inte sett några åtgärder för att skapa flexibilitet på arbetsmarknaden. Så vi har för svaga banker och för dålig institutionell struktur för att skapa tillväxt. Det är över tiden ett jätteproblem för Europa. USA däremot går från klarhet till klarhet, säger Anders Nyrén och är övertygad om att USA kommer att återhämta sig betydligt snabbare än resten av världen.

Han nämner skifferoljan som svaret på USA:s framtid. Det har på senare tid skrivits en del om att det finns mer utvinningsbar skifferolja i världen än man tidigare vetat om. Enligt en ny rapport från det amerikanska energidepartementet, som Financial Times nyligen skrev om, kan skifferoljan täcka världens oljebehov i över tio år.

– Skifferoljan och skiffergas skapar en helt ny energisituation för USA. Det skapar billig energi och gör att USA har enormt långsiktig konkurrensfördel mot hela världen. Det här kommer övertiden förändra väldigt mycket.

båstad byline

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter